Ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος του Μεξικού, εδραιώνει το ευρύ προβάδισμά του έναντι των αντιπάλων του στην κούρσα εν όψει των εκλογών της 1ης Ιουλίου, για τις οποίες απομένει πλέον λιγότερο από μία εβδομάδα, καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας Consulta Mitofsky που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή της Mitofsky, ο Λόπες Ομπραδόρ, ο πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας, συγκεντρώνει το 37,7% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό αυξημένο κατά μισή εκατοστιαία μονάδα εν συγκρίσει με την προηγούμενη δημοσκόπησή της, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό του πλησιέστερου αντιπάλου του, του Ρικάρντο Ανάγια, του υποψηφίου μιας συμμαχίας παρατάξεων της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, υποχώρησε ελαφρά, στο 20% από 20,3% με βάση αυτήν την έρευνα σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων που διενεργήθηκε από την 16η έως τη 19η Ιουνίου.

Το ποσοστό του Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του υποψηφίου του κυβερνώντος κεντρώου Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), αυξήθηκε στο 17,7%, από 17,1% στην προηγούμενη έρευνα της
Mitofsky.

Ένας τέταρτος υποψήφιος, ο ανεξάρτητος Χάιμε Ροντρίγκες, περιορίζεται στο 3,1%, ποσοστό μειωμένο κατά 0,1%. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης είναι ±3,1%, σύμφωνα με τη
Mitofsky.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 64χρονος Λόπες Ομπραδόρ, ατυχήσας υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές το 2012 και το 2006, κεφαλαιοποιεί την ευρεία απογοήτευση των πολιτών έναντι του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ο κεντροαριστερός πολιτικός κατηγορεί συλλήβδην τα κόμματα εξουσίας, ανάμεσά τους και το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN), το οποίο κυβέρνησε το Μεξικό από το 2000 έως το 2012, για τα προβλήματα της χώρας.

Ο Ανάγια, άλλοτε ηγέτης του PAN, δεν κατάφερε να διατηρήσει την ορμή που κατέγραφαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις και για μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας αναγκάστηκε να περιέλθει σε θέση άμυνας απέναντι στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον του κυρίως το PRI, αλλά και ο Λόπες Ομπραδόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης