Τα 50 χρόνια γαλλογερμανικής συμφιλίωσης, που εγκαινίασαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο καγκελάριος Αντενάουερ πριν από ακριβώς μισό αιώνα στον καθολικό καθεδρικό ναό της Ρεμ, γιόρτασαν το πρωί της Κυριακής στην πόλη της βόρειας Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ.

Η συνάντησή τους, όμως, επισκιάστηκε και απ’ τη βεβήλωση σε κοιμητήριο της Αρντέν δεκάδων τάφων Γερμανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει λόγο για έργο «σκοτεινής δύναμης, ή ακόμη και βλακείας» και να καλεί την Γερμανίδα καγκελάριο να εμβαθύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέα βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η φιλία μας εμπνέει την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να δώσουμε μάθημα, περιμένουμε μόνο να δείξουμε το παράδειγμα. Δεν θέλουμε να μιμούμαστε ο ένας τον άλλον, θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας για να είμαστε πιο ισχυροί μαζί» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών αναγνώρισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη με τον κ. Ολάντ να κάνει λόγο για την ευκαιρία που δίνεται μέσα από τη δοκιμασία για τη δημιουργία ευρωομολόγων: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια δοκιμασία, δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία. Αλλά μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τα ευρωομόλογα, για ένα νέο ξεκίνημα. Και μας υποχρεώνει να πάμε μπροστά προς ένα καινούριο μοντέλο ανάπτυξης, ικανό να συνδυάσει οικονομικές επιδόσεις και κοινωνική πρόοδο, ανταγωνιστικότητα και αλληλεγγύη και να φέρει σε σύγκλιση την εθνική κυριαρχία που διατηρούμε, εδώ στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία, μαζί με την ευρωπαϊκή δέσμευσή μας».

«Η οικονομική και νομισματική ένωση φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ισχυρή», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να την ολοκληρώσουν σε πολιτικό επίπεδο. « Ξέρω ότι είναι ένα γιγαντιαίο έργο, μια πραγματική ηράκλεια προσπάθεια, αλλά η Ευρώπη μπορεί να πετύχει και η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο ισχυρή από την κρίση από πριν. Αν από κοινού δίνουμε το έναυσμα για δράση, αν από κοινού δείχνουμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε αλληλέγγυοι, θα τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης