Την ανάγκη να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το διορισμό του νέου γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σελμάγερ, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι το γεγονός ότι ο Μ. Σελμάγερ είναι Γερμανός, δεν σημαίνει ότι ήταν αίτημα της Γερμανίας. Πρόσθεσε ότι η ίδια εκτιμά τη δουλειά του Μάρτιν Σελμάγερ, αλλά θα πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με το διορισμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η Γαλλία επιμένει ότι πρέπει να διατηρείται “καλή” γεωγραφική ισορροπία, μεταξύ των κρατών-μελών, όσον αφορά το διορισμό των υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει εξεταστική επιτροπή σχετικά με το διορισμό του Μ. Σελμάγερ, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με διαφάνεια.

Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες, απάντησε ότι μόνο ο ίδιος έχει τη δικαιοδοσία να διώξει τον Μ. Σελμάγερ.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που ο Μ. Σελμάγερ εξωθηθεί σε παραίτηση, θα παραιτηθεί και ο ίδιος, όπως διέρρευσε από τη χθεσινή Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης