Προσφυγικό, διεθνές εμπόριο και κλίμα, είναι μερικά μόνο ζητήματα που είναι ικανά να «τορπιλίσουν» τη σύνοδο των G7 στην Ταορμίνα. Ακόμα και ένας συμβιβασμός θα αποτελούσε επιτυχία, μεταδίδει η ανταπόκριση της DW από την Ταορμίνα.

«Είναι η δυσκολότερη σύνοδος των G7 εδώ και χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ στην Ταορμίνα της Σικελίας όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις από τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πολωνός πολιτικός δεν αισιοδοξεί για την έκβαση της συνόδου, η οποία διεξάγεται εν μέσω διεθνών κρίσεων, όπως ο πόλεμος στη Συρία, οι συνεχιζόμενες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και η αβέβαιη κατάσταση στην Ουκρανία: Αν οι G7 δεν καταφέρουν να συντονιστούν τότε ενδέχεται η κατάσταση διεθνώς να βρεθεί εκτός ελέγχου, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η απαισιοδοξία του Ντ. Τουσκ, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οφείλεται από τις ενδείξεις που προέκυψαν από την προχθεσινή πρώτη επαφή που είχαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ παραδέχεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν διαφορετικές θέσεις σε ζητήματα όπως το διεθνές εμπόριο και η προστασία του κλίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο στο ζήτημα της Ρωσίας αναμένεται σύμπνοια στους G7, σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ. Θεωρεί ότι οι επτά ηγέτες θα συμφωνήσουν να παραμείνουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Στο προσφυγικό ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες. Κατά την εκτίμηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ζήτημα πρέπει να παραμείνει στην ατζέντα της ομάδας των επτά ως παγκόσμιο πρόβλημα και να μην χαρακτηριστεί ως υπόθεση λίγων μόνο χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Πάντως ο Ντ. Τραμπ επέκρινε χθες την συνεχιζόμενη μετανάστευση προς την Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν αφορά στις ΗΠΑ.

Διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας

Έμμεσα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαιώνει την δήλωση Ντ. Τραμπ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, ότι δηλαδή, οι Γερμανοί είναι «κακοί».

Εξηγεί ωστόσο ότι, προφανώς, ο Ντ. Τραμπ βλέπει την Γερμανία ως εμπορικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Όλα αυτά βέβαια καθιστούν δύσκολη την αποστολή της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αναζητεί στην Ταορμίνα τον κοινό παρανομαστή των συμμετεχόντων. Και για αυτό θα απαιτηθεί όλη η εμπειρία της.
Μην ξεχνάμε ότι αυτή η σύνοδος των G7 είναι για την Α. Μέρκελ η δωδέκατη!

Με στόχο τον συμβιβασμό

Στα παρασκήνια οι συνεργάτες των επτά ηγετών αγωνίζονται να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα έχει έκταση μόλις 6 σελίδων σε αντίθεση με τις 32 που είχε μετά την προηγούμενη σύνοδο των G7.

Θα αποτελούσε πάντως επιτυχία αν η σύνοδος στην Ταορμίνα ολοκληρώνονταν χωρίς διαφωνίες. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της διήμερης συνόδου θα βρίσκεται ένας συμβιβασμός. Άγνωστη παραμένει ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα η μορφή που ενδέχεται να λάβει ο συμβιβασμός αυτός.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης