Έτοιμος να επιστρέψει για τρίτη φορά στην εξουσία είναι ο Μπόικο Μπορίσοφ, μετά την εκλογική του νίκη στις χθεσινές πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, με την επικράτηση του κεντροδεξιού κόμματος GERB, με 33% των εκλογέων να το έχουν προτιμήσει (μετά την καταμέτρηση του 90% των ψήφων) έναντι 27% του Σοσιαλιστικού «BSP», ο Μπορίσοφ αναζητεί εταίρους στη διακυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει παρόλο που το ζητούμενο στις χθεσινές πρόωρες εκλογές, τις τρίτες μέσα σε τέσσερα χρόνια, ήταν η σταθερή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός Γκέρνοτ Έρλερ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, εντεταλμένος για ζητήματα Ρωσίας και επικεφαλής του γερμανοβουλγαρικού φόρουμ, επέκρινε τις προσπάθειες παρεμβάσεις της Τουρκίας στον βουλγαρικό προεκλογικό αγώνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Τούρκο πρέσβη στη Σόφια, ο οποίος συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση του τουρκικού DOST, που θεωρείται αδελφό κόμμα του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Τουρκία, αλλά και τις προτροπές της Άγκυρας στους Τούρκους με δικαίωμα ψήφου για το κόμμα που έπρεπε να στηρίξουν.

Παράλληλα, ωστόσο, καταδίκασε τις ενέργειες Βούλγαρων εθνικιστών, οι οποίοι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν στα βουλγαροτουρκικά σύνορα την είσοδο Τούρκων με βουλγαρικά διαβατήρια που ενδεχομένως προσπαθούσαν να έρθουν για να ψηφίσουν στις εκλογές.

Η τουρκική είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στη Βουλγαρία με το κόμμα DOST να φέρεται πως «εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 700.000 Μουσουλμάνοι διαβιούν σήμερα στη Βουλγαρία. Επίσης, περί τους 200.000 τουλάχιστον που ζουν στην Τουρκία διαθέτουν βουλγαρικά διαβατήρια, σύμφωνα με στοιχεία του AFP.

Βούλγαροι εθνικιστές «εθελοντές» είχαν αναγείρει συρματοπλέγματα ύψους τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με την Τουρκία για να εμποδίσουν «τουρκικές προκλήσεις λόγω των εκλογών», όπως μετέδωσε το RIA Novosti.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι «καταπιέζει τους τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, παραβιάζοντας τις δημοκρατικές αρχές».

Απαντώντας, ο Βούλγαρος πρόεδρος Rumen Radev είχε πει πως «η Βουλγαρία ούτε δίνει ούτε δέχεται μαθήματα δημοκρατίας, ειδικότερα από χώρες που δεν σέβονται τους νόμους».

Ακόμη, ο Γερμανός πρώην υφυπουργός αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα σχηματισθεί:

«Τα βασικά σημεία παραμένουν εδώ και καιρό τα ίδια. Μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και συνέχιση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Βουλγαρία. Πέρυσι, οι επενδύσεις έκαναν βουτιά κατά 60%, που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον, σε μεγάλο βαθμό, τη Βουλγαρία».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης