Καμία πρόοδο δεν αναμένει η Τουρκία στην ενταξιακή διαδικασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της «στάσης του μπλοκ», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της Συνόδου της Βάρνα στη Βουλγαρία.

«Υπάρχει μια ΕΕ που δεν ξέρει τι θέλει και δεν ξέρει τι να κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου. «Έχουμε πει στην ΕΕ ότι θα πρέπει να εξετάζει τις πολιτικές της», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν να επιλύσουν ζητήματα, όπως η κατάργηση των θεωρήσεων. Το ζήτημα ενδέχεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα.

Ένα άλλο θέμα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας «η οποία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», όπως τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουν αυτό σαν άσο στο μανίκι τους», δήλωσε ο Τσαβουσόγλου, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ πρέπει να βασιστούν «σε ρεαλιστικές προοπτικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε από την κυβέρνηση να προτρέψει τους εκπροσώπους της Ένωσης να διασφαλίσουν μέτρα προστασίας της χώρας μας από την Τουρκία, κατά τη Σύνοδο της 26ης Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης