Με μία επίσκεψη στο Παρίσι στην μεγαλύτερη πόλη του δυτικού κόσμου και μια από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, καταλαβαίνει κανείς, πόσο μπροστά είναι οι πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι τηρούν μία ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση, απέναντι στη ζωή.

Κάντε μια βαρκάδα στον Σηκουάνα και απολαύστε τη θέα από τον Πύργο του Άιφελ. Για τους λάτρεις της τέχνης, της φινέτσας και του ρομαντισμού η γαλλική πρωτεύουσα είναι μία μαγευτική πόλη. Το ηλιοβασίλεμα από τον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου έως και την Παναγία των Παρισίων και πάνω από τα Ηλύσια Πεδία, είναι κάτι τόσο όμορφο, που πραγματικά λίγες έως ελάχιστες φορές θα ξαναδείτε στη ζωή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αν δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας το Παρίσι, όταν επιστρέψετε στην πατρίδα σας, το σίγουρο είναι ότι αναμνήσεις θα σας συντροφεύουν για μια ζωή.

Το Παρίσι είναι το τραπεζοοικονομικό κέντρο της Γαλλίας. Ανάμεσα στα σημαντικότερα μουσεία του Παρισιού και πολιτιστικά ιδρύματα, είναι το μουσείο τέχνης με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, το μουσείο του Λούβρου καθώς και το Musée d’Orsay.

Τα περισσότερα από τα μεγάλα πανεπιστήμια και κολέγια της Γαλλίας βρίσκονται στο Παρίσι, όπως και οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Le Figaro και «Απελευθέρωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική περιοχή της πόλης κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα αποτελεί κομμάτι της «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCO και περιλαμβάνει αξιόλογα μνημεία, όπως την Παναγία των Παρισίων (12ος αιώνας), το Sainte-Chapelle (13ος αιώνας), τον Πύργο του Άιφελ (1889), το Grand Palais και Petit Palais (1900) και φυσικά τη «Βασιλική της Ιερής Καρδιάς» στη Μονμάρτρη (1914).

Η Πόλη του φωτός το 2015 έλαβε 22.200.000 επισκέπτες και κατέστη ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Κατά το τέλος του 19ου αιώνα, το Παρίσι αρχίζει να υποκαθιστά το Μόναχο στις καλλιτεχνικές δημιουργίες, καθώς έβαζε σε προτεραιότητα πια, την υποκειμενικότητα του καλλιτέχνη και την ελευθερία των χειρισμών του.

Αρχή των μεταβολών αποτέλεσε η είσοδος της τέχνης του ιμπρεσιονισμού. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Πομπιντού, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν και η γαλλική ένωση ράγκμπι (λέσχη Stade) έχουν έδρα το Παρίσι. Το 80.000 θέσεων στάδιο Stade de France, που χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 1998, βρίσκεται βόρεια του Παρισιού, στην γειτονική πόλη του Saint-Denis.

Το Παρίσι φιλοξενεί το ετήσιο φημισμένο τουρνουά τένις (Γαλλικό Όπεν Grand Slam) στον… κόκκινο πηλό του Roland Garros καθώς επίσης και τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, γνωστότερο ως Tour de France, που είναι η σημαντικότερη διεθνής αθλητική διοργάνωση της ποδηλασίας, με ιστορία που ξεκινά από το 1903 (διακόπηκε μόνο κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων).

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την Disneyland Paris που περιέχει πλέον δύο μεγάλα πάρκα ψυχαγωγίας (το Disneyland Park και το Walt Disney Studios Park) και βρίσκεται στο προάστιο Marne-la-Vallee, 30 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο του Παρισιού.

Η Ντίσνεϋλαντ στο Παρίσι είναι το νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας με τον αριθμό των επισκεπτών να φτάνουν τα 16 εκατομμύρια το 2014.

Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε ανέβασε στο Facebook σήμερα (30/11) ο επίσημος δικτυακός τόπος του Tour Eiffel (Πύργος του Άιφελ) με τίτλο: “Παρίσι: Η τέχνη της ευτυχισμένης ζωής”.

Eπιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης