Πάνω από 400 περιπτώσεις σχιστοσωμίασης έχουν καταγραφεί στην περιοχή Ραχίν της Μιανμάρ μετά από επιτόπια επίσκεψη υγεινομικών εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του υπουργείου Υγείας και Αθλητισμού της Μιανμάρ, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Οι εμπειρογνώμονες της ομάδας ανέφεραν 828 ύποπτα κρούσματα και 428 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με την νόσο από τα μέσα Αυγούστου.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόν τόνισε την ανάγκη να χαρτογραφηθούν τα ενδιαιτήματα των σαλιγκαριών που ζουν στα γλυκά νερά και να δρομολογηθεί ένα σχέδιο και μία κατάλληλη στρατηγική για την καταπολέμηση της νόσου. Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση των μαθητών για τη νόσο αυτή, καθώς και η διεξαγωγή σχολικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή προσωπικού δημόσιας υγείας και τεχνικών λειτουργών. Ο ΠΟΥ έχει παράσχει φάρμακα και τεχνική βοήθεια μετά την έξαρση της σχιστοσωμίασης στη Μιανμάρ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η νόσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχιστοσωμίαση είναι μια οξεία και χρόνια ασθένεια που προκαλείται από το παρασιτικό σκουλήκι του γλυκού νερού. Μπορεί να μολύνει το ουροποιητικό σύστημα ή τα έντερα. Στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνεται κοιλιακό άλγος, διάρροια, αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα. Η ασθένεια είναι πολύ συχνή στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανόν να παίζουν σε μολυσμένο νερό. Σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται αγρότες, ψαράδες και άνθρωποι που χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό για τις καθημερινές εργασίες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης