Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι «αισθάνεται φρίκη» για την κατάσταση των μουσουλμάνων προσφύγων Ροχίνγκια και είναι αποφασισμένη να διορθώσει την κατάσταση, όμως πρέπει να φροντίσει να μην την οξύνει περαιτέρω, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλός της στους δημοσιογράφους.

«Είναι σοκαρισμένη από τα όσα έχει δει. Ενδιαφέρεται βαθιά για το θέμα. Γνωρίζω ότι αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό, αλλά πραγματικά συμβαίνει», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 500.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από τη χώρα από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου το μισό αυτής της μουσουλμανικής κοινότητας απάτριδων, που είναι εγκατεστημένη στη Μιανμάρ εδώ και αιώνες. Έπειτα από μία περίοδο ύφεσης, η έξοδος επαναλήφθηκε αυτή την εβδομάδα με ένταση.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι η εκστρατεία «συστηματικής» καταστολής σε βάρος των Ροχίνγκια επινοήθηκε για να εκδιώξει οριστικά τη μουσουλμανική μειονότητα από την εστία της, στην Πολιτεία Ραχίν (δυτική Μιανμάρ).

«Οι βάναυσες επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν ήταν καλά οργανωμένες, συντονισμένες και συστηματικές, με πρόθεση όχι μόνο να ωθήσουν τον πληθυσμό εκτός Μιανμάρ, αλλά και να τον εμποδίσουν από το να επιστρέψει στις εστίες του», καταλήγει μια έρευνα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης