Χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει ένα κομμάτι γης όπου είχαν καταφύγει στη μεθόριο μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές, αφού αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν για να συζητήσουν την επανεγκατάστασή τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι περίπου 5.300 πρόσφυγες Ροχίνγκια που ζουν σε μια περιοχή έξω από τον συνοριακό φράκτη της Μιανμάρ, αλλά στη βιρμανική όχθη ενός ορμίσκου που χωρίζει τις δύο χώρες, θα αναγκαστούν να επαναπατριστούν χωρίς να εξεταστεί η κατάσταση ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν 700.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ.

Ο ταγματάρχης Ικμπάλ Άχμεντ, ανώτερος αξιωματικός των συνοριοφυλάκων του Μπανγκλαντές, δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες που ζούσαν στη νεκρή ζώνη εισήλθαν στο Μπανγκλαντές και κατευθύνθηκαν προς τους καταυλισμούς προσφύγων πριν μία εβδομάδα.

«Φεύγουν από το σημείο επειδή φοβούνται», εξήγησε ο Άχμεντ. «Τώρα υπάρχουν περίπου 2.500 με 3.000 άνθρωποι στη νεκρή ζώνη. Μιλήσαμε σε κάποιους από αυτούς και τους ζητήσαμε να επιστρέψουν, αλλά είπαν ότι δεν μπορούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοπικοί αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου και επισκέφθηκαν την περιοχή.

Ο Ντιλ Μοχάμεντ, επικεφαλής των ανθρώπων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη νεκρή ζώνη, επεσήμανε ότι αξιωματούχοι της Μιανμάρ δεν συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της κοινότητας όπως είχαν υποσχεθεί, ενώ επιβεβαίωσε ότι αρκετές εκατοντάδες οικογένειες μετακινήθηκαν στο Μπανγκλαντές μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

«Ζούμε συνεχώς με τον φόβο. Δεν πηγαίνουμε στους καταυλισμούς», είπε, αναφερόμενους στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχει ανεγείρει η Μιανμάρ για να στεγάσει όσους Ροχίνγκια επαναπατριστούν βάσει της συμφωνίας που έχει συνάψει με το Μπανγκλαντές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης