Η Ουάσινγκτον δεν αναμένει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος με τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας στη διάρκεια της αυριανής τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι αυτοί δήλωσαν ότι είναι λογικό να γίνονται εικασίες ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, αν δεν υπάρξει πρόοδος στη συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιοι εκτίμησαν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οραματίζεται μια ομοσπονδοποιημένη Ουκρανία, με τη Μόσχα να διατηρεί ως εκ τούτου τη δυνατότητα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της.
Στο μεταξύ το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε στη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συμμετάσχει στη σημερινή συνάντηση.

Ο Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει η τετραμερής αυτή συνάντηση να βοηθήσει στην έναρξη «ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», όπως επεσήμανε ένας αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον υπουργό.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να συζητήσουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι η Ρωσία να πάψει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «ήταν απόλυτα ξεκάθαρος:

αν η Ρωσία δεν αδράξει την ευκαιρία αυτή ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση, το τίμημα θα μεγαλώσει».

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επεσήμανε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «προετοιμάζουν ενεργά» νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης