Η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επεσήμανε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του, ενώ το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την επαναφορά της.

«Κανένα από τα κράτη-μέλη μας δεν μπορεί να επιβάλει την ποινή του θανάτου» τόνισε ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ στην παρουσίαση στο Στρασβούργο της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι, εάν θέλετε να την επαναφέρετε (σε ισχύ), δεν μπορείτε να είστε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» επέμεινε ο Γιάγκλαντ.

Πάντως, εκτίμησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθούν οι όροι μιας ενδεχόμενης εκδίωξης της Τουρκίας από αυτόν τον πανευρωπαϊκό οργανισμό, ο οποίος εδρεύει στο Στρασβούργο κι έχει 47 χώρες μέλη.

Ο Γιάγκλαντ τόνισε ότι είναι ανάγκη να παρακολουθηθεί στενά η εφαρμογή της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας, με την οποία θα ενισχυθούν πολύ οι εξουσίες του Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε πως σχεδόν το 50% του τουρκικού λαού τάχθηκε εναντίον της με την ψήφο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης