Τη μείωση κατά 27.000 του αριθμού των αδικημάτων που καταγγέλθηκαν στην Αυστρία μέσα στο 2017 σε σχέση με εκείνα ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά και μία αύξηση ταυτόχρονα του ποσοστού διαλεύκανσης, διαπιστώνει η «Στατιστική Εγκληματικότητας» που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη από την Αυστριακή Αστυνομία.

Μέσα στο 2017 τα ποινικά αδικήματα που καταγγέλθηκαν στην χώρα ανέρχονταν σε 510.536 – που, όπως τονίστηκε σχετικά, είναι και ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και δέκα χρόνια – έναντι των 537.792 το 2016, ενώ το ποσοστό διαλεύκανσης από το 45,9% που ήταν το 2016, αυξήθηκε στο 50,1% πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υψηλότερος αριθμός αδικημάτων που έχει καταγγελθεί ποτέ στην Αυστρία, ήταν 589.961 το 2009, με το ποσοστό διαλεύκανσης τους τη χρονιά εκείνη να ανέρχεται στο 39,8%.

Σύμφωνα με την Στατιστική Εγκληματικότητας, στην Αυστρία, μία χώρα με πληθυσμό 8,8 εκατομμύρια κατοίκους, μειώσεις καταγράφηκαν πέρυσι στις διαρρήξεις κατοικιών (κατά 9%), στις κλοπές αυτοκινήτων (κατά 11,2%) και στη χρήση βίας (μείον 2,4%), ενώ αύξηση παρουσίασαν οι κυβερνοεπιθέσεις, κατά ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 28,3%, και τα οικονομικά εγκλήματα (αύξηση κατά 2,6% σε σχέση με το 2016).

Στα σημερινά στοιχεία, δεν περιλαμβάνονται ακόμη εκείνα που αφορούν την εγκληματικότητα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, ωστόσο στην ανάλογη στατιστική, που είχε παρουσιαστεί πέρυσι, διαπιστωνόταν πως η εγκληματικότητα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία δεν είχε αυξηθεί αναλογικά με την ραγδαία αύξηση του αριθμού τους, ο οποίος είχε τότε τριπλασιαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η εγκληματικότητα είχε συγκριτικά μειωθεί το 2016, και η συμμετοχή των αιτούντων άσυλο στο σύνολο των μηνύσεων που είχαν υποβληθεί πρόπερσι για ποινικά αδικήματα, ανέρχονταν σε ποσοστό 2,8%.

Αυτά τα περυσινά στοιχεία αποτελούσαν κατηγορηματική διάψευση των μόνιμων ισχυρισμών για δήθεν δραματική αύξηση της εγκληματικότητας μεταξύ των αιτούντων άσυλο, που προβάλλει συνεχώς το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο από τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετέχει στην νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πρόκειται για ένα από τα κύρια επιχειρήματα που το Κόμμα των Ελευθέρων, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση, χρησιμοποίησε στον προεκλογικό του αγώνα στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, αλλά επίσης και σε προηγούμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε διάφορα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης