Στην εκδήλωση πυρκαγιάς στο τζαμί της Λεμεσού αναφέρεται ο τουρκοκυπριακός Τύπος, και ιδιαίτερα τα εθνικιστικά φύλλα, που ισχυρίζονται ότι «οι δράστες είναι φανατικοί Ελληνοκύπριοι». Αντίθετα, η εφημερίδα «Αφρίκα» κάνει λόγο για «προβοκάτσια», όπως έγινε -σημειώνει- πριν από 50 χρόνια.

Η εθνικιστική «Βολκάν» σε πρωτοσέλιδα με τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι λύσσαξαν και πάλι» ισχυρίζεται ότι «από το 1963 μέχρι το 1974 ισοπεδώθηκαν και πυρπολήθηκαν 107 τζαμιά και μετά το 1974, πέντε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη «Χαβαντίς», οι ζημιές στο τζαμί ανέρχονται σε 18 χιλιάδες ευρώ. Ο γενικός διευθυντής του Μουσουλμανικού Θρησκευτικού Ιδρύματος ΕΒΚΑΦ έκανε λόγο για «σκόπιμη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις ελεύθερες περιοχές», η οποία «θα καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο διευθυντής των Θρησκευτικών Υπηρεσιών του παράνομου καθεστώτος Ταλίπ Ατάλι καταδίκασε την ενέργεια και δήλωσε ότι περιμένει μια καταδικαστική ανακοίνωση από την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο λεγόμενος «υπουργός» Εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, σε γραπτή δήλωση, καταδικάζει την εκδήλωση φωτιάς στο τέμενος στη Λεμεσό, κάνοντας λόγο για «ρατσισμό, φανατισμό και έλλειψη ανοχής από πλευράς των Ελληνοκυπρίων», και ζητεί τη διεξαγωγή ερευνών και προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν ανέφερε, επίσης, ότι σε περίπτωση που το επεισόδιο δεν διερευνηθεί, τότε οι Ελληνοκύπριοι θα θεωρούνται υπεύθυνοι σε ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις σε τζαμιά και μουσουλμανικά μνημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης