Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση της Κούβας θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ώστε να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις της Αβάνας ότι η κρίση στη χώρα αποτελεί εσωτερικό της ζήτημα.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες έπειτα από το πρώτο «κοινό συμβούλιο» της Ε.Ε. και της Κούβας αφότου οι Βρυξέλλες ήραν όλες τις κυρώσεις που επέβαλαν στη νήσο και συνήψαν συμφωνία με την κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας για το πλαίσιο του διαλόγου με σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ε.Ε. διαβεβαιώνει ότι είναι πλέον ο κυριότερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Κούβας και σταδιακά αποκτά ρόλο πιθανόν σημαντικότερο από εκείνον των παραδοσιακών συμμάχων της Αβάνας, όπως η Βενεζουέλα ή η Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση της νήσου εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της, χωρίς πάντως να εγκαταλείπει το δόγμα του κεντρικού σχεδιασμού.

Αναλυτές θεωρούν ότι η Ε.Ε. εκμεταλλεύθηκε την αδιαφορία της Ουάσινγκτον και το διπλωματικό κενό που δημιουργήθηκε όταν η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Κούβα που είχε αρχίσει επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο στην εξουσία.

«Προσωπικά πιστεύω πως η Κούβα θα μπορούσε να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις (στη Βενεζουέλα) και στην προσπάθεια να ξαναρχίσει ο διάλογος και να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βενεζουέλα θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 20ή Μαΐου, μια διαδικασία από την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διατρανώσει πως θα απόσχει, αποκαλώντας τη διαδικασία φάρσα με μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσει νομιμοποίηση η «δικτατορία» του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η λεγόμενη Ομάδα της Λίμας προέτρεψε τη Δευτέρα το Καράκας να ακυρώσει τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «παράνομη» και «στερούμενη αξιοπιστίας».

Η Αβάνα έχει διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση διαφόρων κρίσεων και συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην περίπτωση της Κολομβίας, φιλοξενώντας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και οργανώσεις ανταρτών στο πλαίσιο των προσπαθειών να τερματιστεί ένας εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί πάνω από πέντε δεκαετίες.

Η κυβέρνηση της Κούβας πάντως τηρεί σταθερή και ανυποχώρητη στάση τασσόμενη στο πλευρό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και καταγγέλλοντας την ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας αυτής, παρά τη μείωση των ποσοτήτων του πετρελαίου που διαθέτει σε προνομιακές στη νήσο η χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, καθώς αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση.

Η Ε.Ε. έχει στείλει αρκετές φορές υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες στην Κούβα φέτος. Μεταξύ άλλων, έγιναν επίσημες επισκέψεις της ίδιας της Μογκερίνι, αλλά και μιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε την Τρίτη μια συμφωνία με την Αβάνα που προβλέπει την επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ από πλευράς της για να βοηθήσει την Κούβα να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της όσον αφορά την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στη νήσο.

Η Ε.Ε. έχει γνωστοποιήσει ότι τα δύο μέρη θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας ύψους 49 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης