Μια τεράστια μονάδα αφαλάτωσης κοντά στο Πεκίνο θα σβήνει τη δίψα της μεγαλούπολης των 22 εκατομμυρίων κατοίκων μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους, το σχέδιο έχει ήδη λάβει την έγκριση της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2019.

Η παράκτια μονάδα, η οποία θα αρχίσει να κατασκευάζεται προς το τέλος του έτους, θα τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό από τη γειτονική επαρχία Χεμπέι. Σύμφωνα με το διευθυντή του τμήματος αφαλάτωσης στην εταιρεία καθαρισμού νερού Beijing Enterprises Water, θα έχει δυνατότητα αφαλάτωσης έως και ενός εκατομμυρίου τόνων την ημέρα. Μέσω ενός αγωγού μήκους 270 χιλιομέτρων, θα διοχετεύει στην κινεζική πρωτεύουσα ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 10%-30% της σημερινής κατανάλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας και του αγωγού θα στοιχίσει περίπου 2,73 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η τιμή του νερού στο Πεκίνο θα διαμορφώνεται στα 1,29 δολάρια ανά τόνο – διπλάσια σε σχέση με τη σημερινή τιμή του νερού βρύσης.

Σε κάθε κάτοικο του Πεκίνου αναλογούν περίπου 100 κυβικά μέτρα νερού, το εν δέκατο της ελάχιστης αποδεκτής ποσότητας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η μεγαλούπολη αντλεί νερό από 9 διαφορετικές πηγές, ανάμεσά τους και δεξαμενές στις όμορες επαρχίες. Τα αποθέματα στη βόρεια έχουν περιοριστεί δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια, στη σκιά παρατεταμένης ξηρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης