«Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας»

«Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας»
Οι Κούρδοι του Ιράκ θα προχωρήσουν αύριο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) Μασούντ Μπαρζανί.

Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, είπε ο Μπαρζανί και πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα επιδιώξουν συνομιλίες με την σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης για να εφαρμοστεί το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ακόμη και αν διαρκέσουν δύο χρόνια ή και περισσότερο.

"Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στην αποτυχημένη συνεργασία" με τη Βαγδάτη-είπε-προσθέτοντας ότι το Ιράκ έχει γίνει "ένα θεοκρατικό, φανατικό κράτος" και όχι το δημοκρατικό εκείνο κράτος που υποτίθεται θα γινόταν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.

Ο Μπαρζανί απέρριψε την ανησυχία των ισχυρών γειτόνων του Ιράκ--του Ιράν και της Τουρκίας--ότι το δημοψήφισμα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους νόμους για τα διεθνή σύνορα και δεν θα επιδιώξει να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής.

"Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας", είπε υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κούρδοι στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. "Μόνο μέσα από την ανεξαρτησία μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας".

Επιπλέον ο Μπαρζανί δεσμεύτηκε ότι θα λάβει "τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ενότητας της χώρας" και είπε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια καλή σχέση με το Ιράν και την Τουρκία ακόμη και αν δεν ανταποδώσουν εκείνες.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017, 18:35