Ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι χαρακτήρισε σήμερα «αληθινά ιστορική» την εκλογή του, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη δημοκρατική εναλλαγή στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της, και συνεχάρη τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους Γκούντλακ Τζόναθαν που παραδίδει ειρηνικά την εξουσία.

«Η χώρα μας εντάχθηκε στην κοινότητα των εθνών που αντικαθιστούν τον πρόεδρό τους με τις κάλπες με ελεύθερες και τίμιες εκλογές» δήλωσε ο Μπουχάρι στην πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για μένα, είναι αληθινά ιστορικό» πρόσθεσε αυτός ο 72χρονος πρώην πραξικοπηματίας, ο οποίος ηγήθηκε μιας στρατιωτικής χούντας επί δύο χρόνια στη δεκαετία του 1980, πριν συνταχθεί με τη δημοκρατία.

«Στις 17.15 ακριβώς (της Τρίτης), ο πρόεδρος Τζόναθαν μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί. Καλώ όλους τους Νιγηριανούς να χαιρετίσουν μαζί μου την ποιότητά του ως πολιτικού ανδρός» τόνισε.

Η έκταση της νίκης του Μπουχάρι επί του Τζόναθαν -ο πρώτος έλαβε 15,4 εκατ. ψήφους και ο δεύτερος 13,3 εκατ.- ήταν αρκετή για να εμποδίσει οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, ο Τζόναθαν τηλεφώνησε στον Μπουχάρι για να παραδεχθεί την ήττα του και εξέδωσε δήλωση με την οποία καλεί τους οπαδούς του να αποδεχθούν το αποτέλεσμα -μια ένδειξη εμβάθυνσης της δημοκρατίας στην πιο πολυάνθρωπη χώρα της Αφρικής που λίγοι περίμεναν.

Οι κανόνες ορίζουν ότι πρέπει να παραδώσει επισήμως την προεδρία στις 29 Μαΐου.

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Τζόναθαν βρισκόταν στην κυβέρνηση από το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1999, αλλά έχανε υποστήριξη εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς στον πετρελαϊκό τομέα και των φόνων που διαπράττουν ισλαμιστές στις βορειοανατολικές περιοχές.

«Ψηφίσατε αλλαγή και τώρα η αλλαγή ήρθε» δήλωσε ο Μπουχάρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης