Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ξεπέρασε τα όρια που ορίζει η νομοθεσία με την απόφασή του να αφεθούν ελεύθεροι δύο δημοσιογράφοι, με την αιτιολογία ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Το δικαστήριο αποφάσισε χθες υπέρ της απελευθέρωσης των δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερο από έναν χρόνο σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα ποινικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνουν υπό κράτηση, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν αποφασίζει για μεμονωμένα αιτήματα, το Συνταγματικό Δικαστήριο (…) δεν μπορεί να ενεργεί ως ανώτατο εφετείο και δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις σαν τέτοιο» γράφει ο Μποζντάγ στο Twitter.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεπέρασε τα όρια που ορίζει το Σύνταγμα και η νομοθεσία» προσθέτει.

Οι δημοσιογράφοι Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι, οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, βρίσκονταν μεταξύ των περισσότερων από 50.000 ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αυτοί αρνούνται τις κατηγορίες αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ευρεία εκστρατεία καταστολής που προέβησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οι τουρκικές Αρχές έχουν κλείσει περίπου 130 μέσα ενημέρωσης. Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων δηλώνει ότι περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης