Τα δύο κορεατικά κράτη εγκατέστησαν την Παρασκευή ένα κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ των ηγετών τους, ανακοίνωσε η Σεούλ μία εβδομάδα πριν από την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Νοτιοκορεάτη Μουν Τζε-ιν και τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που διαιρεί τη χερσόνησο.

Αυτή η τηλεφωνική γραμμή συνδέει τον Κυανό Οίκο, τη νοτιοκορεατική προεδρία στη Σεούλ, με το γραφείο στην Πιονγκγιάνγκ της βορειοκορεατικής Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, της οποίας προεδρεύει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιστορική σύνδεση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών μόλις πραγματοποιήθηκε» δήλωσε ο Γιουν Κουν-γιούνγκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον Κυανό Οίκο. Μια δοκιμαστική συνομιλία μεταξύ χειριστών της τηλεφωνικής σύνδεσης διήρκεσε τέσσερα λεπτά και 19 δευτερόλεπτα.

Η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο θα αποτελέσει την κορύφωση του διπλωματικού πυρετού που επικρατεί στην περιοχή μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που οργανώθηκαν στη Νότια Κορέα. Θα αποτελέσει επίσης το προοίμιο για μια πολυαναμενόμενη ιστορική συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών θα συναντηθούν στη νότια πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Θα είναι μόλις η τρίτη συνάντηση κορυφής μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόλεμος αυτός έληξε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, και τα δύο μέρη εξακολουθούν τεχνικά να βρίσκονται σε πόλεμο.

Ο Μουν δήλωσε σήμερα πως επιθυμεί να κηρυχθεί επισήμως το τέλος του πολέμου ως προοίμιο στη σύναψη μιας συνθήκης.

Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε γνωστό πως δίνει «τις ευλογίες του» στα δύο μέρη για να διαπραγματευθούν μια τέτοια συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης