Την ανάγκη να συνεργαστούν οι δυτικές και οι αραβικές κυβερνήσεις με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο λάθος που είχαν κάνει με την αλ Κάιντα, η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 (ως μουτζαχεντίν), όταν ισλαμιστές μαχητές στο Αφγανιστάν πολεμούσαν με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον τους Σοβιετικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι οι δυτικοί πολιτικοί ήδη συνειδητοποιούν την αυξανόμενη και γρήγορα εξαπλούμενη απειλή της τρομοκρατίας. Και σύντομα θα πρέπει να επιλέξουν τι είναι πιο σημαντικό: μια αλλαγή του (συριακού) καθεστώτος για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους αντιπάθειες διακινδυνεύοντας μια επιδείνωση της κατάστασης πέραν από κάθε έλεγχο ή η εξεύρεση ρεαλιστικών τρόπων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον της κοινής απειλής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «αρχικά οι Αμερικανοί και κάποιοι Ευρωπαίοι μάλλον χαιρέτισαν (το Ισλαμικό Κράτος) καθώς πολεμούσε εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το υποδέχθηκαν όπως είχαν υποδεχθεί τους μουτζαχεντίν, οι οποίοι στη συνέχεια σχημάτισαν την αλ Κάιντα και μετά η αλ Κάιντα σαν μπούμερανγκ επιτέθηκε την 11η Σεπτεμβρίου».

«Το ίδιο συμβαίνει τώρα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών μόνο όταν αυτοί ξεκίνησαν την προέλασή τους στο Ιράκ και πλησίασαν στη Βαγδάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης