«Στρατιωτική εμπλοκή», χωρίς άλλα επικίνδυνα επακόλουθα σημειώθηκε την Τρίτη στα νερά του Κόλπου, καθώς οι άνδρες του αμερικανικού πολεμικού σκάφους «USS Nitze», έβαλαν προειδοποιητικές βολές εναντίον τεσσάρων ακάτων του Ιράν, που το πλησίασαν με μεγάλη ταχύτητα, στα ανοικτά του Ορμούζ.

Όπως μετέδωσε το CNN το επεισόδιο, χαρακτηρίσθηκε από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ως «ανασφαλές και αντιεπαγγελματι κό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το «USS Nitze», έριξαν πρώτα φωτοβολίδες και κατόπιν προειδοποιητικά πυρά με πολυβόλο των 0,50, όταν ιρανικά ταχύπλοα της ακτοφυλακής των Φρουρών προσέγγισαν δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα του Κουβέιτ στο βόρειο τμήμα του Κόλπου, όπως δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, «το αμερικανικό πολεμικό πλοίο άνοιξε προειδοποιητικά πυρά, όταν το ιρανικό πλοίο δεν αποχώρησε έπειτα από σύντομη επικοινωνία μέσω ασυρμάτου».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το ιρανικό σκάφος πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων το πλοίο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ημέρα πριν, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πάλι, πως ιρανικά πλοία «παρενόχλησαν» αμερικανικό αντιτορπιλικό κοντά στα στενά του Ορμούζ.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης