O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg χαρακτήρισε την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 «δύσκολη υπόθεση για τη Συμμαχία».

«Πρόκειται για εθνική τουρκική απόφαση. Εκείνο που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι κατά πόσο μπορεί να εναρμονισθεί με το ΝΑΤΟϊκό αντιαεροπορικό σύστημα. Και δεν έχουμε ανάλογο αίτημα για αυτό» δήλωσε ο Stoltenberg, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 20 Φεβρουαρίου στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα όμως εξήρε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να συνεργασθεί με το γαλλο-ιταλικό κονσόρτσιουμ Eurosam για την παραγωγή του συστήματος SAMP-T, για την ενίσχυση της τουρκικής αεροπορικής άμυνας.

Η απόφαση της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400 έναντι $2,5 δις ήρθε μετά την άρνηση των ΗΠΑ να της χορηγήσει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot και αφού δεν είχε κατορθώσει να αγοράσει αντίστοιχο κινεζικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπενθύμισε πως η «Ατλαντική Συμμαχία συνεισφέρει ήδη στην τουρκική άμυνα από τις αρχές του πολέμου στη Συρία έχοντας εγκαταστήσει πυροβολαρχίες Patriot σε τουρκικό έδαφος κοντά στα Άδανα καθώς και πυροβολαρχίες SAMP-T».

Για να καταλήξει: «Η Τουρκία είναι αξιόλογος σύμμαχος. Συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Συνορεύοντας με Ιράκ και Συρία, αποτελεί ”κλειδί” στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του DAESH (ISIS). Tα σύνορά της με τη Μαύρη Θάλασσα είναι επίσης προνομιούχα».

Πηγή: hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης