Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν έκκληση την Τετάρτη για «συμφιλίωση» στα Βαλκάνια μετά την καταδίκη, σε ισόβια κάθειρξη, του πρώην διοικητή των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Αυτό δείχνει ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί και ότι εκείνοι που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Χασάπης των Βαλκανίων», όπως αποκαλούσαν τον Μλάντιτς, δικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία που εδρεύει στη Χάγη και κρίθηκε ένοχος για δέκα κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, είχε κατηγορηθεί για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, το καλοκαίρι του 1995, για την πολιορκία του Σεράγεβο, όπου σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι και για την απαγωγή μελών του προσωπικού του ΟΗΕ.

«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα ενθαρρύνει την περιοχή (των Βαλκανίων) να προχωρήσει στον δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι ο Μλάντιτς κρίθηκε ένοχος για «αποκρουστικά εγκλήματα σε βάρος αμάχων».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να «τιμήσουν τα θύματα» των εγκλημάτων πολέμου και να εργαστούν για τη «συμφιλίωση» στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης