Οι χώρες μέλη του NATO και η Ρωσία αναμένεται να έχουν την Πέμπτη μια νέα συνάντηση και να συνεχίσουν τον διάλογο σε επίπεδο πρεσβευτών, μία ημέρα πριν από την πρώτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

Οι συζητήσεις εγγράφονται στο πλαίσιο του «Συμβουλίου NATO-Ρωσίας», ενός οργάνου διαλόγου που είχε δημιουργηθεί το 2002 και συνεδρίαζε τακτικά μέχρι το 2014, αλλά η λειτουργία του ανεστάλη μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας και το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο του 2014 το NATO ανέστειλε πρακτικά κάθε συνεργασία με τη Μόσχα, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική. Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας εν τέλει ενεργοποιήθηκε εκ νέου, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει δυνατότητα διμερούς διαλόγου. Είναι η τέταρτη φορά που συνεδριάζει, αφότου οι διμερείς συνομιλίες ξανάρχισαν, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Συμμαχία, ο Αλεξάντερ Γκρούσκο, και οι ομόλογοί του των 28 κρατών μελών θα συζητήσουν σχετικά με την «κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω απ’ αυτήν, την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, την απειλή της τρομοκρατίας», αλλά επίσης και για «θέματα τα οποία συνδέονται με στρατιωτικές δραστηριότητες, την αμοιβαία διαφάνεια και τη μείωση των κινδύνων ώστε να βελτιωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρωατλαντική ζώνη», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του NATO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης