Κλιμακώνονται οι έρευνες και αναζωπυρώνονται τα σενάρια για το τι συνέβη με την πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, καθώς όπως όλα δείχνουν το αντικείμενο που βρέθηκε την Τετάρτη σε ακτή του νησιού Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό ανήκει σε αεροσκάφος τύπου Boeing.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν όντως πρόκειται για τμήμα του μοιραίου αεροπλάνου, κι εδώ ίσως βοηθήσει κωδικός που αναγράφεται στο επίμαχο εύρημα…   

Εν τω μεταξύ, η ενημερωτική ιστοσελίδα Clicanoore του νησιού Ρεϊνιόν δημοσίευσε πριν από λίγη ώρα φερόμενη ως φωτογραφία του ευρήματος, όπου διακρίνεται ο σειριακός αριθμός 657BB.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για αριθμό που θα ταύτιζε το πτερύγιο κλίσης, που εκβράστηκε χθες Τετάρτη σε παραλία του γαλλικού νησιού, με το χαμένο αεροσκάφος της πτήσης MH370.

Ο «Guardian», πάντως, σχολιάζει ότι η φωτογραφία είναι τόσο κοντινή που γεννά υποψίες, καθώς και ότι το εικονιζόμενο υλικό δεν μοιάζει να βρισκόταν επί σχεδόν 17 μήνες στον ωκεανό.

Ελπίδα και αγωνία στη Μαλαισία

«Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι το απομεινάρι είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από ένα Boeing 777, αλλά πρέπει να διακριβώσουμε αν προέρχεται και από την πτήση ΜΗ370» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας«Προηγουμένως είχαμε πολλούς άσκοπους συναγερμούς, αλλά, για χάρη των οικογενειών που έχασαν τους αγαπημένους τους και υπέφεραν από τέτοια βασανιστική αβεβαιότητα, προσεύχομαι να μάθουμε την αλήθεια ώστε να βρουν λύτρωση και γαλήνη» πρόσθεσε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Abdul Azaz Kaprawi είχε χαρακτηρίσει «σχεδόν σίγουρο» ότι το αντικείμενο που εκβράστηκε την Τετάρτη στο νησί Ρεϊνιόν του Ειρηνικού Ωκεανού προέρχεται από αεροσκάφος τύπου Boeing 777.

Πάντως η μαλαισιανή κυβέρνηση θεωρεί πως είναι ακόμα νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι το δύο μέτρων εύρημα ανήκει στο μοιραίο αεροσκάφος της πτήσης MH370.

Το συγκεκριμένο Boeing 777 είναι το μόνο που έχει εξαφανιστεί πάνω από ωκεανό. Σε αυτό επέβαιναν 239 άνθρωποι όταν χάθηκε τον Μάρτιο του 2014.

Η Jacquita Gonzales, σύζυγος μέλους του πληρώματος της μοιραίας πτήσης, δήλωσε «συγκλονισμένη» στο BBC.

«Ένα κομμάτι μέσα μου ελπίζει ότι είναι (το MH370), ώστε να βρω κάποια λύτρωση και να θάψω τον άνδρα μου όπως αρμόζει, το άλλο μου κομμάτι όμως λέει “όχι, όχι, όχι” γιατί υπάρχει ακόμα ελπίδα» ανέφερε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το σημείο όπου βρίσκονται οι έρευνες

Η θέση της Ρεϊνιόν σε σχέση με εκείνη της ΜαλαισίαςΕμπειρογνώμονες που μελέτησαν τις τελευταίες φωτογραφίες υποστηρίζουν ότι το κομμάτι μοιάζει με πτερύγιο κλίσης/καμπυλότητας ενός Boeing 777, δηλαδή με κινητό μέρος της επιφάνειας των φτερών του. 

Το εύρημα αναμένεται να μεταφερθεί στην Τουλούζη, όπου θα εξεταστεί από ειδικούς της ΒΕΑ (Εθνική Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων για θέματα Ασφαλείας της Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας).

Οι προσπάθειες αναζήτησης της πτήσης MH370, με επικεφαλής την Αυστραλία, είχαν επικεντρωθεί σε μεγάλο εύρος του νότιου Ινδικού Ωκεανού, περίπου 4.000 χιλιόμετρα ανατολικά του γαλλικού νησιού. Η Ρεϊνιόν -η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι ανήκει στη Γαλλία- βρίσκεται κοντά στα 600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδαγασκάρης. 

Άλλοι δύο γρίφοι στον φάκελο «πτήση ΜΗ370»
 
Ο Αυστραλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Warren Truss είπε ότι υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο κομμάτι που βρέθηκε την Τετάρτη: αναγράφει «BB670», το οποίο μπορεί να είναι αριθμός συντήρησης ή επισκευήςΒΒC: «Tα τμήματα των αεροσκαφών φέρουν μοναδικούς αριθμούς, οι αερομεταφορείς πρέπει να κρατούν αρχεία», αλλά δεν αποτελεί σειριακό νούμερο, από αυτά που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι Αυστραλοί επιστήμονες «κοιτούσαν τις φωτογραφίες για να δουν αν η επικάλυψη στο απομεινάρι αντιστοιχεί στην περίοδο που θα έχει παραμείνει (το Boeing) στο νερό».

«Σαφώς αν πρόκειται για απομεινάρι της πτήσης MH370 είναι σημαντική εξέλιξη, ιδίως για τις οικογένειες (των θυμάτων)» είπε ακόμη ο W. Truss.

Διεθνής κινητοποίηση

Ο δημοσιογράφος Yannick Pitou από τη Ρεϊνιόν δήλωσε στο BBC ότι μόλις βρέθηκε το κομμάτι στην παραλία οι ντόπιοι εργάτες κάλεσαν την αστυνομία. Στη συνέχεια «μεταφέρθηκε στο τοπικό αεροδρόμιο της Σεντ Μαρί σε ασφαλή τοποθεσία και τμήμα του στάλθηκε στη Γαλλία για περαιτέρω ανάλυση». 

Η αστυνομία κλήθηκε να παραλάβει το εύρημα

Η δε Μαλαισία βρίσκεται σε επαφή με Γάλλους ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων και στέλνει ομάδα ειδικών στη Ρεϊνιόν.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε: «Λάβαμε υπόψη τις αναφορές και δεν χρονοτριβούμε στην απόκτηση και στον ελέγχο των πληροφοριών».

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από τους μισούς επιβαίνοντες της πτήσης MH370 ήταν Κινέζοι πολίτες. Ομάδα συγγενών τους επισήμανε ότι θέλουν «100%» βεβαιότητα για την προέλευση του χθεσινού ευρήματος και ότι η έρευνα για το χαμένο αεροσκάφος πρέπει να συνεχιστεί.

Η ανάλυση του BBC

Ο ειδικός αναλυτής του BBC Richard Westcott γράφει: «Οι ειδικοί θα έπρεπε να είναι σε θέση να πουν αρκετά γρήγορα αν πρόκειται για κομμάτι του MH370. Tα τμήματα των αεροσκαφών φέρουν μοναδικούς σειριακούς αριθμούς και οι αερομεταφορείς θα έπρεπε να κρατούν αρχεία όλων αυτών των αριθμών.

»Θεωρητικά λοιπόν, οι ερευνητές θα μπορούσαν να τους ελέγξουν και να αποφανθούν θετικά ή αρνητικά για την ταυτότητα. Αν (το εύρημα) είναι μέρος του αεροσκάφους, εκβράστηκε χιλιάδες μίλια μακριά από εκεί όπου οι ομάδες αναζήτησης εξακολουθούν να αναζητούν συντρίμμια στον βυθό της θάλασσας.

BBC: Χάρτης με τη διευρυμένη περιοχή των ερευνών για τη χαμένη πτήση (Απρίλιος 2015)

»Και ρεαλιστικά, παρότι θα επιβεβαίωνε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη και διαλύθηκε, ένα κομμάτι του φτερού είναι απίθανο να αποκαλύψει πολλά παραπάνω για το τι πραγματικά συνέβη μέσα στο αεροπλάνο.

»Όλα αυτά όμως αποτελούν εύλογες εικασίες επί του παρόντος. Ενδέχεται ακόμη να πρόκειται για άλλον έναν άσκοπο συναγερμό».  

«Προβλεπόταν η κατάληξη θραυσμάτων του Boeing στη Ρεϊνιόν»
 
Αφότου η πτήση MH370 χάθηκε απ’ τα ραντάρ οι ειδικοί ανέλυαν δεδομένα από αδύναμα σήματα του αεροσκάφους προς δορυφόρους για να προσδιορίσουν την τελευταία γνωστή του τοποθεσία. Ακριβώς αυτές οι πληροφορίες έδειξαν την περιοχή της αναζήτησης στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, δυτικά του Περθ.

Ο Charitha Pattiaratchi, καθηγητής παράκτιας ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τα μοντέλα των ωκεάνιων ρευμάτων δικαιολογούν τη μετακίνηση θραυσμάτων από την περιοχή αναζήτησης προς τη Ρεϊνιόν.

Sky News: Χάρτης με την εκτιμώμενη διασπορά των συντριμμιών στην πάροδο του χρόνου

«Τα περσινά αποτελέσματα της προσομοίωσής μας προέβλεψαν ότι μέσα σε 18-24 μήνες από τη συντριβή υπήρχε πιθανότητα να καταλήξουν (συντρίμμια) εντός εκείνης της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

Πηγή: BBC, Sky News, Guardian
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης