Η Ντόλι, το πρώτο θηλαστικό που είχε κλωνοποιηθεί από ενήλικα κύτταρα, δεν έπασχε από πρόωρα αρθριτικά, σύμφωνα με γνωμάτευση Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές με τη νέα μελέτη ανέτρεψαν, έστω και εκ των υστέρων, τους φόβους που υπήρχαν προ ετών ότι υπαίτια για κάτι τέτοιο ήταν η κλωνοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παρελθόν είχαν αναφερθεί ενδείξεις ότι η Ντόλι το πρόβατο υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα στην ηλικία των πεντέμισι ετών, κάτι που είχε δημιουργήσει ανησυχίες ότι διάφορες παθήσεις μπορεί να εμφανισθούν πρόωρα στα κλωνοποιημένα ζώα. Ποτέ, όμως, έως τώρα δεν είχε γίνει ενδελεχής έρευνα πάνω στο ζήτημα.

Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Κέβιν Σινκλέρ και Σάντρα Καρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», πραγματοποίησαν αναλυτικό ακτινολογικό έλεγχο στον σκελετό της Ντόλι που βρίσκεται σε μουσείο στο Εδιμβούργο.

Οι εξετάσεις δεν έδειξαν σημάδια οστεοαρθρίτιδας. Οι αρθρώσεις του κλωνοποιημένου ζώου ήταν ίδιες με οποιουδήποτε άλλου ζώου με την ίδια ηλικία. «Οι αρχικές ανησυχίες ότι η κλωνοποίηση είχε προκαλέσει πρόωρη οστεοαρθρίτιδα στην Ντόλι ήταν αστήρικτες» δήλωσε η Καρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρειάσθηκαν 277 προσπάθειες από τους Βρετανούς επιστήμονες για να γεννηθεί η Ντόλι -ασφαλώς το πιο διάσημο πρόβατο του κόσμου έκτοτε- με κλωνοποίηση τον Ιούλιο του 1996, ενώ όσο έζησε, έως τον Φεβρουάριο του 2003, η υγεία της βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Επειδή δεν έχουν διασωθεί ακτινογραφίες της από την εποχή που υποβαλλόταν σε εξετάσεις, οι ερευνητές αναγκάσθηκαν να μελετήσουν και να ακτινογραφήσουν τον σκελετό της, καθώς και της κόρης της Μπόνι, κάνοντας συγκρίσεις με ακτινογραφίες άλλων προβάτων που είχαν συλληφθεί φυσιολογικά.
Τα πρόβατα σπάνια ξεπερνούν την ηλικία των εννέα έως δέκα ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης