Την πραγματοποίηση νέας ισραηλινής επιδρομής εναντίον θέσεων των συριακών δυνάμεων στο Γκολάν και ειδικότερα στην περιοχή της Κουνέιτρα, (ΝΔ Συρία), μετέδωσε αργά χτες (Τετάρτη), το Συριακό αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA).
«Τα μαχητικά του ισραηλινού εχθρού έβαλαν αρκετούς πυραύλους στην κατεύθυνση ορισμένων θέσεων του στρατού, κοντά στις πόλεις Hadar και Juba», μετέδωσε το «SANA» επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές. Για να συμπληρώσει: «Τα συριακά αντιαεροπορικά εξουδετέρωσαν ορισμένα από τα ισραηλινά πυρά και έτσι προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές από την επίθεση».
Σύρος φρουρός στο μεθοριακό φυλάκιο Nasib  στην Deraa, προς Ιορδανία.
Οι πληροφορίες από τις «Αμυντικές Ισραηλινές Δυνάμεις» (IDF), ανέφεραν πως «εκτοξεύθηκαν πύραυλοι εναντίον συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Κουνέιτρα, σε απάντηση διείσδυσης νωρίτερα την Τετάρτη τηλεκατευθυνόμενου συριακού UAV (drone)», σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.
Η ισραηλινή επίθεση εκδηλώθηκε, αφού προηγουμένως είχε ανακοινωθεί πως επλήγη με αντιαεροπορικό πύραυλο «Patriot» συριακό drone.
Δυνάμεις του IDF ανακοίνωσαν πως τμήματα του καταστραφέντος συριακού drone, έπεσαν στη Θάλασσα της Γαλιλαίας.
Ισραηλινή δημοσιογραφική πηγή υποστήριξε ότι πριν εκτοξευθεί ο Patriot, υπήρξε επικοινωνία με ρωσική στρατιωτική πηγή, ώστε να επιβεβαιωθεί πως δεν επρόκειτο για ρωσικό αεροσκάφος.
Αργότερα από το IDF, δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία της τροχιάς που διέγραψε ο πύραυλος Patriot.
Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή συναγερμό για το ενδεχόμενο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να επιτρέψουν την διείσδυση εναντίον των αντικαθεστωτικών επαναστατών των συμμαχικών τους Ιρανικών δυνάμεων καθώς και τους Χεσμπολά από το Λίβανο στην περιοχή του Γκολάν, επισημαίνει η «Jerusalem Post».
Επισημαίνεται από τον ισραηλινό Τύπο επίσης, ότι Ιρανός αξιωματούχος βρίσκεται στη Μόσχα, την ώρα που ετοιμαζόταν να γίνει η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, με κύριο θέμα στην ατζέντα τον πόλεμο στη Συρία και τον ρόλο του Ιράν.
Το Ισραήλ θεωρεί την παρουσία ιρανικών δυνάμεων στην Συρία κοντά στο Γκολάν, καθώς και Λιβανέζων Χεσμπολά, «μεγάλη απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια».
Περιοχές που ελέγχουν Ιρανοί, αλλά και Χεσμπολά, έχουν επανειλημμένα βομβαρδισθεί από το Ισραήλ την πρόσφατη περίοδο με τους σημαντικότερους βομβαρδισμούς να έχουν γίνει τον περασμένο Μάιο.
Όπως επισημαίνει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists) περί τους 70 ρεπόρτερ και εικονολήπτες βρίσκονται παγιδευμένοι στην περιοχή της Κουνέιτρα και Ντάρα, ανάμεσα στις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις και τα αποκλεισμένα από το Ισραήλ σύνορα προς την Ιορδανία.

Πληροφορίες από The Jerusalem Post , SANA
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης