Έντονη ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα αναβιώνει στην Ευρώπη, μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ (των ΗΠΑ δηλαδή) να δημιουργηθεί αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Με αυστηρή δήλωσή του ο πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει πως «η Ρωσία εξωθείται να εξετάσει τα αντίμετρα για να εξουδετερώσει την απειλή της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας», μετά τα εγκαίνια χτες, από τον γγ του ΝΑΤΟ «αμυντικού αντιπυραυλικού στρατοπέδου στη Ρουμανία».

«Η αμερικανική πυραυλική ασπίδα που τοποθετείται στην Ευρώπη, αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των έως τώρα ρωσο-αμερικανικών αντιπυραυλικών συμφωνιών» (και κυρίως της συμφωνίας αντιβαλλιστικών πυραύλων ΑΒΜ), είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντησή του με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους, τονίζοντας ότι «οι αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε βάσεις εκτόξευσης πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», «αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αύξηση της διεθνούς έντασης και στην προώθηση του αγώνα δρόμου των εξοπλισμών».
Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε πως η Μόσχα δεν σκοπεύει να παρασυρθεί στον αγώνα δρόμου των εξοπλισμών. «Η χώρα θα συνεχίσει να επεξεργάζεται προσεκτικά τα υπάρχοντα αμυντικά της προγράμματα», πρόσθεσε. Για να καταλήξει: «Η Ρωσία θα κάνει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει την υπάρχουσα στρατηγική ισορροπίας δυνάμεων, για την αποφυγή ευρύτερης κλίμακας σύγκρουσης».


Από αριστερά: Ο αμερικάνος ναύαρχος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης MarkE.Ferguson, ο πρόεδρος της Ρουμανίας LazarComanescu, ο γγ του ΝΑΤΟJensStoltenberg, ο Ρουμάνος πρωθυπουργόςDacianCiolos και ο αμερικάνος υφυπουργός Άμυνας DefenseRobertO’Workκόβουν την κορδέλα των εγκαινίων της νέα ΝΑΤΟϊκής πυραυλικής βάσης.

​Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η λεγόμενη ‘’αντιπυραυλική ασπίδα’’, «αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αύξηση της διεθνούς έντασης και στην προώθηση του αγώνα δρόμου των εξοπλισμών»Η Ρωσία επί δεκαετίες αντιδρά στα αμερικανικά σχέδια για την τοποθέτηση «αντιπυραυλικών» συστημάτων σε γειτονικό με τα σύνορά της έδαφος ενώ η Ουάσιγκτον επιμένει ότι το σύστημα αυτό «δεν απειλεί τη Ρωσία». Η Μόσχα όμως, έχει εντελώς διαφορετική άποψη, επειδή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

# Το σύστημα που τοποθετήθηκε στην Ρουμανία (είχε προηγηθεί ανάλογο στην Πολωνία) αποκαλείται «AegisAshore» (Αιγίς παράκτιο) και αποτελείται από αντι-βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα ανάσχεσης τύπου «StandardMissile 3» που εκτοξεύεται από σύστημα Mk 41 VLS που είναι το ίδιο ακριβώς που χρησιμοποιείται για την εκτόξευσητων πυραύλων «Tomahawkcruise».

Οι ΗΠΑ απαγορεύεται να αναπτύξουν πυραύλουςTomahawk σε ευρωπαϊκό έδαφος, από την Συνθήκη Πυραυλικών Συστημάτων Μέσου Βεληνεκούς (INF), που είχαν υπογράψει Μόσχα και Ουάσιγκτον στα 1987.

# Τα βαλλιστικά αυτά συστήματα είναι τηλεκατευθυνόμενα από πανίσχυρους σταθμούς ραντάρ (επίγειους αλλά και πολεμικών πλοίων) όπως το “System / S – Water (σε πλοία επιφανείας), P – Radar, Y–Surveillance’’ που κατασκευάζεται από την LockheedMartin και διαθέτουν τα περισσότερα ΝΑΤΟϊκά σκάφη.

 # Ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να εφησυχάζει όταν το ΝΑΤΟ μπορεί να παρακολουθεί στρατιωτικές κινήσεις και επιπρόσθετες παρακολουθήσεις αεροσκαφών σε βάθος της ρωσικής επικράτειας. Ανάλογες ανησυχίες έχει εκφράσει και η Κίνα, όταν με πρόφαση την απειλή από τη Βόρεια Κορέα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την ανάπτυξη αντιβαλλιστικών συστημάτωνTHAAD μεγάλου βεληνεκούς στη Νότια Κορέα.

# Οι ΗΠΑ ήδη έχουν αναπτύξει πυραύλους όπως οι Hera, LRALTκαιMRT ώστε να χρησιμοποιηθούν ως στόχοι σε δοκιμές για το αντιβαλλιστικό σύστημα. Κάτι που ήδη παραβιάζει την ουσία της συνθήκης INF επειδή εύκολα μετατρέπονται σε μέσου βεληνεκούς με την τοποθέτηση πυρηνικής κεφαλής.

To ρωσικό τακτικό όπλο ο πύραυλος“Iskander’’, στη βάση Kubinka, έξω από τη Μόσχα.
 
Η Μόσχα εδώ και δεκαετίες προτείνει αριθμό εναλλακτικών μεθόδων για να αποφευχθεί η ένταση από τον αγώνα δρόμου των εξοπλισμών, όπως μηχανισμούς ελέγχου των στρατοπέδων με συστήματα ΑΒΜ αλλά η Ουάσιγκτον συνεχώς τις απορρίπτει.

 Πληροφορίες από RT.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης