Την επέκταση της διεξαγωγής των τεστ αντοχής των πυρηνικών εργοστασίων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αντέχουν σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, προανήγγειλε ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Συγκεκριμένα, ο κ. Έτινγκερ ανακοίνωσε την Πέμπτη, 26 Απριλίου, ότι πρέπει να αξιολογηθούν ακόμα κάποιοι αντιδραστήρες και ότι είναι πιο σημαντικό να είναι ενδελεχής η αξιολόγηση παρά γρήγορη. Η τελική έκθεση αναμένεται τώρα μέχρι το φθινόπωρο.

Μέχρι τώρα, έχουν αξιολογηθεί 38 πυρηνικοί αντιδραστήρες από τους συνολικά 147 στην Ε.Ε.. Ο επίτροπος δεν διευκρίνισε πόσοι αντιδραστήρες πρέπει ακόμα να υποβληθούν σε τεστ αντοχής, αλλά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε «μια συνολική εικόνα», λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα είδη αντιδραστήρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από αυτό, η Κομισιόν πιθανώς να συμφωνήσει σε νομοθετικές προτάσεις βελτίωσης της πυρηνικής ασφάλειας. «Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τι θα πρέπει να εναρμονιστεί μετά την έκθεση των τεστ αντοχής. Ίσως αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο ή τους πρώτους μήνες του 2013» είπε σε δημοσιογράφους.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν και να κατανοούν πόσο ασφαλή είναι τα πυρηνικά εργοστάσια κοντά στα οποία ζουν. Η ορθότητα είναι πιο σημαντική από το χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε ο Επίτροπος Ενέργειας.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: energeia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης