Ένας Αμερικανός στρατηγός δήλωσε σήμερα πως σχεδόν 900 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων στη Μοσούλη και την ευρύτερη περιοχή της στο Ιράκ, ενώ συνεχίζεται ο εκτοπισμός των αμάχων.

Σχεδόν 12.000 άνθρωποι έχουν προς το παρόν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στην χώρα, σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση.
Σήμερα, ενδέκατη ημέρα των επιχειρήσεων, ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ δήλωσε πως οι ιρακινές δυνάμεις έχουν μέχρι σήμερα «πιθανόν σκοτώσει περίπου 800 έως 900 μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Centcom) υπογράμμισε εντούτοις ότι είναι δύσκολο να δώσει έναν ακριβή απολογισμό, καθώς οι μαχητές του ΙSIS μετακινούνται σε μικρές ομάδες στα περίχωρα της Μοσούλης και προσπαθούν να αναμειχθούν με τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επιχείρηση, που ξεκίνησε την 17η Οκτωβρίου σε τρία μέτωπα (ανατολικό, βόρειο και νότιο), επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στις περιοχές περιμετρικά της Μοσούλης και εξελίσσεται με σχετικά ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με αξιωματικούς.

Ωστόσο η αντίσταση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη όταν οι ιρακινές δυνάμεις επιχειρήσουν να διασχίσουν τις γραμμές άμυνας του ΙSIS και να εισέλθουν στην πόλη, που το ISIS περιέλαβε στο «χαλιφάτο» του τον Ιούνιο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης