Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Καζερούν του νότιου Ιράν όταν διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars. Σύμφωνα με την πηγή αυτή τουλάχισον άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

“Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης τοπικών αξιωματούχων να συγχωνεύσουν ορισμένες συνοικίες του Καζερούν σε μια νέα πόλη”, ανέφερε το Fars.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Ιράν θέλει να αποφύγει μια επανάληψη της αναταραχής του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν πολλοί κάτοικοι οργάνωσαν διαδηλώσεις σε 80 μικρές και μεγάλες πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Ορισμένοι μάλιστα τότε ζήτησαν την παραίτηση των σιιτών κληρικών ηγετών.

Το πρακτορείο Tasnim από την πλευρά του, μετέδωσε μια ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών που καλεί “τους σώφρονες ανθρώπους του Καζερούν να είναι σε εγρήγορση ενάντια στις δολοπλοκίες αντιπολιτευόμενων ομάδων και εχθρών του Ιράν”.

Ένας ντόπιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάσταση στο Καζερούν είναι υπό έλεγχο αλλά “υπάρχουν ακόμη σποραδικές διαμαρτυρίες”, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna. Το Fars από την άλλη διέψευσε ως “ψευδείς και υπερβολικές” τις αναφορές ορισμένων οργανώσεων της αντιπολίτευσης ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι δεκάδες έχουν συλληφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Tasnim, ειρηνικές διαδηλώσεις γίνονται εδώ και εβδομάδες με αφορμή την απόφαση για τη διοικητική διαίρεση του Καζερούν, μιας πόλης που απέχει 900 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης. “Οι διαμαρτυρίες (…) έληξαν αφού οι αρχές υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις αλλαγές στον χάρτη της πόλης. Αλλά οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή της για τη διαίρεση της πόλης”, ανέφερε.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνεται ότι το σχέδιο έχει ανασταλεί προκειμένου “να ληφθούν υπόψη τα λογικά αιτήματα” των κατοίκων.

Ορισμένα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να εκτοξεύουν δακρυγόνα. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες με νεκρούς και τραυματίες. Η αυθεντικότητά τους όμως δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης