Τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα βρήκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός μαθηματικός του Πρίνστον και οικονομολόγος Τζον Νας, η ζωή του οποίου αποτέλεσε το σενάριο της ταινίας «A Beautiful Mind» (σ.σ.: «Ένας υπέροχος άνθρωπος»).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο διάσημος επιστήμονας σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του όταν το ταξί στο οποίο επέβαιναν στο Νιου Τζέρσεϊ προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νας ήταν 86 ετών και η σύζυγός του Αλίσια 82. Κατά τις αρχές, κανένας από τους δύο δεν φορούσε ζώνη, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν από το όχημα.

Ο Τζον Φορμπς Νας, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε το 1928. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι, για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων.

Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που ονομάστηκε προς τιμήν του ισορροπία Νας. Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, κι έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην πληροφορική, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην πολιτική αλλά και σε φυσικές επιστήμες, όπως η βιολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2015, ο Νας απέσπασε το βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ «για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση».

Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε ύστερα από 30 χρόνια.

Η οσκαρική κινηματογραφική ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» αναφέρεται στη ζωή του χαρισματικού μαθηματικού και στην πάλη του με τη ψυχική νόσο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης