Σε δύσκολη φάση» έχει εισέλθει η τουρκική οικονομία με το νόμισμα να υποτιμάται, ο πληθωρισμός να αυξάνεται βίαια και το κόστος δανεισμού της Γείτονος να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας αυξάνονται σε νέα ιστορικά υψηλά, λόγω των πολιτικών πιέσεων και ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα διαπραγματεύεται στο 3,98 έναντι του δολαρίου κι ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με το Ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές, που η Τουρκία χρειάζεται να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ανησυχούν επίσης για την πολιτική πίεση στην κεντρική τράπεζα, η οποία αγωνίζεται να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού κρατικού ομολόγου σημειώνει άνοδο στο ιστορικό υψηλό του 13,52% και το μέσο spread των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στον δείκτη JPMorgan EMBI Global Diversified, κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις 65,2 μονάδες το Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο φέτος, αντανακλώντας την απαισιόδοξη προοπτική για τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης