Σε έκδοση νέας Navtex στην περιοχή που καλύπτει το οικόπεδο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε σήμερα η Τουρκία. Tην ίδια ώρα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για αύριο το Συμβούλιο Αρχηγών, αντί των χωριστών συναντήσεων με τους αρχηγούς που είχαν ανακοινωθεί.

Η Navtex θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρίτου, ενώ, όπως μεταδίδει το Sigma, ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο μεταξύ ευρεία σύσκεψη υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 19:30 απόψε στο Προεδρικό για το ίδιο θέμα ενώ το συμβούλιο αρχηγών, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 9:30 πμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εξάλλου, μετά την αυριανή σύσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι με την ανανέωση της Navtex της Τουρκίας στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, ουσιαστικά ματαιώνεται η προγραμματισμένη γεώτρηση της εταιρείας ΕΝΙ στο στόχο «Σουπιά», τουλάχιστον για την ώρα.

Και αυτό γιατί το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 που βρίσκεται καθηλωμένο για 12 μέρες στη περιοχή, στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο και θα πρέπει να αναχωρήσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης