Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Σόφιας ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι και προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να αποκλείσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασίλ Λέφσκι.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στάθηκαν σε διάβαση πεζών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και στο κτήριο της βουλγαρικής Βουλής, αλλά αστυνομικοί τούς απώθησαν στα πεζοδρόμια κατά μήκος της λεωφόρου, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το κτήριο της Βουλής και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να επιχειρήσουν εκ νέου αποκλεισμό κεντρικών δρόμων της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ο Γιάβορ Νικιφόροφ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανήγγειλε «ασυνήθιστες δράσεις» σε ανάμνηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο το 1997.

Στις 10 Ιανουαρίου του 1997 συμμετέχοντες σε διαδήλωση κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζαν Βιντένοφ έσπασαν παράθυρα και πόρτες στον πρώτο όροφο της βουλγαρικής Βουλής και εισέβαλαν στον κτήριο. Αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν ώστε να αποχωρήσουν ασφαλείς οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η κυβέρνηση ανετράπη και οι Σοσιαλιστές επέστρεψαν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για δεύτερη θητεία.

Ο κ. Νικιφόροφ είπε ότι με τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα τερματίζονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε διάσπαση του αστυνομικού κλοιού, αλλά η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στάθηκε εμπόδιο. Χωρίς να αποσαφηνίσει τι εννοούσε όταν έκανε λόγο για «ασυνήθιστες δράσεις» τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες ασυνήθιστες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης