Ο ηγέτης της ένοπλης ισλαμιστικής ομάδας «Μπόκο Χαράμ» της Νιγηρίας, Αμπουμπακάρ Σεκάου, όχι μόνο «δικαιολόγησε» την σφαγή που διαπράχθηκε στις 6 Ιουλίου σε λύκειο στα βορειοανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 46 ανθρώπων, μαθητών και καθηγητών αλλά ώθησε και σε ακόμη πιο πολλές παρόμοιες επιθέσεις.

Σε 15λεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο Σεκάου, κραδαίνοντας ένα Καλάσνικοφ στα χέρια, είπε πως θεωρεί πως οι «μονάδες δυτικής εκπαίδευσης είναι μέρος της συνωμοσίας κατά του Ισλάμ» και πως «η δυτικότροπη εκπαίδευση είναι αμαρτία». «Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην επίθεση κατά της δυτικότροπης εκπαιδευτικής μονάδας στο Μαμούντο», λέει για το λουτρό αίματος. Αρνείται ότι οι μαχητές της οργάνωσής του δολοφόνησαν παιδιά αφού «κάτι τέτοιο το απαγορεύει η θρησκεία μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε να έχουμε στόχο τα σχολεία αυτά μέχρι να πεθάνουμε. Τους δασκάλους που διδάσκουν δυτικότροπη εκπαίδευση, θα τους σκοτώσουμε! Θα το κάνουμε μπροστά στα μάτια των μαθητών τους και μετά θα πούμε στα παιδιά να μελετούν το Κοράνι». Άλλωστε το ίδιο το όνομα της οργάνωσης στη διάλεκτο τους σημαίνει «Είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία». Το πρωινό της 6ης Ιουλίου ισλαμιστές έριξαν πετρέλαιο σε χώρους ενός σχολείου της βορειοδυτικής επαρχίας Γιόμπε της Νιγηρίας και κατόπιν έβαλαν φωτιά, προκαλώντας ολοκαύτωμα. Από το 2009 έχουν καεί με τον ίδιο τρόπο πάνω από 300 σχολικές αίθουσες σε πολλά σημεία της απομακρυσμένης αυτής επαρχίας στη Νιγηρία.

Η Μπόκο Χαράμ, που επιδιώκει να ιδρύσει στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα (σ.σ: που έχει πληθυσμό 170 εκατομμυρίων κατοίκων ο λεγόμενος «γίγαντας της Αφρικής) ένα ισλαμικό κράτος, έχει καταστήσει σαφές ότι σε αυτές τις περιοχές της Νιγηρίας δεν πρόκειται να ανεχθεί την παρουσία Χριστιανών κι έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις με στόχους χριστιανικούς ναούς. Η ισλαμιστική οργάνωση, που θεωρείται ύποπτη για σχέσεις με την Αλ-Κάιντα, ιδρύθηκε το 2002 και ενεργοποιήθηκε ιδιαίτερα έπειτα από τις συντονισμένες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στο Μαϊντουγκούρι το 2009.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης