Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ δολοφόνησαν έξι αγρότες στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες πηγές.

Η επίθεση έγινε την Κυριακή κοντά στο χωριό Λαουάντι, στην περιφέρεια της πόλης Μαϊντουγκούρι, της πρωτεύουσας της Πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί το επίκεντρο της αιματηρής εξέγερσης των τζιχαντιστών τα τελευταία οκτώ χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικοι πήγαιναν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους όταν διασταυρώθηκαν με επτά μαχητές της Μπόκο Χαράμ που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ασέικ, μέλος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία πολεμά εναντίον της Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού.

Οι τζιχαντιστές «σφάγιασαν δύο (χωρικούς), μετά πήγαν και σκότωσαν άλλους τέσσερις. Σκότωσαν έξι ανθρώπους συνολικά.»

Ένας κάτοικος, ο Άχμεντ Τζίντα, επιβεβαίωσε ότι διαπράχθηκε η επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Μούσα Τζίντα, «πυροβολήθηκε και αποκεφαλίστηκε» ενώ προσπαθούσε να φύγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις εναντίον απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αντάρτικου της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, κυρίως μετά το τέλος της περιόδου των βροχών, όταν οι μετακινήσεις είναι ευκολότερες.

Ο στρατός της Νιγηρίας, με τη βοήθεια των συμμάχων του στην περιφέρεια (Τσαντ, Καμερούν, Νίγηρας, Μπενίν) κατάφερε να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τις περισσότερες από τις περιοχές που είχαν καταλάβει το 2014 και το 2015.

Μεγάλο μέρος των χωραφιών και των αγροκτημάτων έχει υποστεί καταστροφή έπειτα από οκτώ χρόνια σύρραξης, ενώ η συνεχιζόμενη έλλειψη ασφάλειας αποτρέπει τους κατοίκους να προχωρούν στη σπορά, την καλλιέργεια ή τη συγκομιδή. Μολαταύτα, πολλοί αγρότες είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στα χωράφια παρά τον κίνδυνο εξαιτίας των χρόνιων ελλείψεων τροφίμων, την ώρα που εκατομμύρια Νιγηριανοί πάσχουν από υποσιτισμό κι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους από το 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης