Τραγική είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, όπου μαίνονται βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας και υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών παραμένουν συγκεχυμένες. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το Associated Press κάνει λόγο για 38. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 1.000. Ιατρικές πηγές υποστήριξαν ότι είναι πολύ πιθανό οι νεκροί να αυξηθούν μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς οι τραυματίες συνεχίζουν να φθάνουν κατά δεκάδες στα κατά τόπους νοσοκομεία. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τόνισε σε δηλώσεις του πως οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 120.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη στην αφρικανική χώρα, καθώς σήμερα, Σάββατο 27 Ιουλίου, εκπνέει το τελεσίγραφο του στρατού για τερματισμό των διαδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Δακρυγόνα και αληθινά πυρά στο Κάιρο)

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως στρατιώτες και αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που παρέμεναν στη θέση τους -παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των Αρχών για πάταξη κάθε πιθανής εστίας τρομοκρατίας- στη «Γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου» του Καΐρου, την πόλη Νασρ και την Αλεξάνδρεια.


(Τραυματίες από τα πυρά αστυνομικών)


(Πεδίο μάχης συνοικίες της Νασρ)

«Δεν πυροβολούν για να τραυματίσουν, πυροβολούν για να σκοτώσουν» δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ-Χαντάτ, προσθέτοντας ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και το στήθος.


(Καμένα αυτοκίνητα και οδομαχίες στην πόλη Νασρ, προπύργιο του Μόρσι)


(Πλατεία Καΐρου)


(Πληθος κόσμου κοντά στο προεδρικό μέγαρο)

Αφορμή για τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή ήταν η απόφαση των Αρχών να προχωρήσουν στη φυλάκιση του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, προκαλώντας τεράστιο κύμα οργής ανάμεσα στις δυνάμεις που συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν.

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όταν αντίπαλοι του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν την εμφάνισή τους σε χώρους, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι υποστηρικτές της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν οδομαχίες.

Ξύπνησαν μνήμες… Λιβύης!

Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο ν’ ανοίξουν πυρ, θυμίζοντας εικόνες Λιβύης, όταν ο Συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι είχε δώσει εντολή σε ελικόπτερα του κυβερνητικού στρατού ν’ ανοίξουν πυρ κατά διαδηλωτών, προκαλώντας την έναρξη ενός αιματηρού εμφυλίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε με τον θάνατό του.

Εικόνες από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν πλήθος κόσμου να κρατά σημαίες και να φωνάζει συνθήματα υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, ζητώντας την άμεση διενέργεια εκλογών και την παραίτηση όλων των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, την ίδια στιγμή που από πάνω τους πετούσαν στρατιωτικά ελικόπτερα.

Μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσαν ορκισμένα να συνεχίσουν την «ειρηνική» τους διαμαρτυρία, ύστερα από μια νύχτα άγριας βίας.


(Ανυποχώρητοι οι υποστηρικτές του Μόρσι παρά τις πτήσεις ελικοπτέρων)

Δακρυγόνα εδώ… βεγγαλικά εκεί!

Για πολλές ώρες η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική στα περίχωρα του Καΐρου, το κέντρο της πόλης Νασρ και συνοικίες της Αλεξάνδρειας από τα δακρυγόνα που έριξαν αστυνομικοί. Η μυρωδιά του καμμένου ήταν έντονη, καθώς οχήματα, κάδοι απορριμμάτων και λάστιχα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Εντελώς αντίθετη ήταν η κατάσταση στην πλατεία Ταχρίρ, όπου πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό και πλήθος κόσμου να φωνάζει συνθήματα υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι και κατά του επικεφαλής του στρατού. Απλοί άνθρωποι χαιρετούσαν τα ελικόπτερα, πετούσαν φυλλάδια και ανέμιζαν εθνικές σημαίες.

Την Παρασκευή, δικαστήριο αποφάσισε τη φυλάκιση για 15 ημέρες του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς κρίθηκε ένοχος για χρήση «αθέμιτων» μέσων στη διάρκεια των εθνικών εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει στην εξουσία.


(Στρατιωτικά ελικόπτερα και… πυροτεχνήματα στο Κάιρο)


(«Persona non grata» ο επικεφαλής του Στρατού)

Στην Αλεξάνδρεια επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος απομακρύνθηκε με τη βία από την εξουσία στις 3 Ιουλίου.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και 72 τραυματίστηκαν την Παρασκευή στην παραθαλάσσια πόλη.

Στην πόλη Νασρ, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης τις πρώτες πρωινές ώρες κατά υποστηρικτών του Μόρσι.

Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, πολιτικές δυνάμεις της Αντιπολίτευσης τον είχαν κατηγορήσει για «φαραωνικές» πρακτικές, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που τον θεώρησαν υπεύθυνο για σχέδιο ενίσχυσης των Ισλαμιστών στην πολιτική σκηνή και αύξηση της παρουσίας τους στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Ο Μοχάμεντ Μόρσι έγινε πρόεδρος της Αιγύπτου μέσα από τη διενέργεια εθνικών εκλογών (Ιούνιος 2012).

Εκπνέει το τελεσίγραφο

Σήμερα εν τω μεταξύ, Σάββατο 27 Ιουλίου, εκπνέει το τελεσίγραφο που έχει στείλει ο στρατός για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι που πραγματοποιούνται στη σκιά της σύλληψης του έκπτωτου προέδρου για συνεργασία με τη Χαμάς το 2011.

Δείγμα των προθέσεων του νέου καθεστώτος της Αιγύπτου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, που δήλωσε ότι οι «οι καθιστικές διαδηλώσεις στο Κάιρο από τους υποστηρικτές του Μόρσι θα λάβουν τέλος σύντομα και με νόμιμο τρόπο».

Από την πλευρά της πάντως η Μουσουλμανική Αδελφότητα απορρίπτει το τελεσίγραφο συμμετοχής στον οδικό χάρτη του στρατού για τη διενέργεια εκλογών και καλεί σε νέες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο, Κυριακή 28 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:
Αίγυπτος: 75 νεκροί και 1.000 τραυματίες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 01:56

Επιμέλεια: Μάριος Βελεντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης