Δείτε live τι συμβαίνει αυτήν την ώρα στο Κίεβο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκλονισμένος είναι όλος ο πλανήτης με τα αιματηρά επεισόδια που σημειώνονται από χθες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο. Από τις εχθροπραξίες τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 16 διαδηλωτές και 9 αστυνομικοί, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα, 241 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία.

Οι αντικυβερνητικοί και φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές έπειτα από λίγες ημέρες «ανάπαυλα» βγήκαν την Τρίτη εκ νέου έξω στους δρόμους και από εκείνη τη στιγμή μέχρι αυτήν την ώρα τα όσα έχουν διαδραματιστεί δεν έχουν προηγούμενο.

Δείτε LIVE εικόνα από το Κίεβο 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν μια νέα επίθεση απώθησης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 02.00 GMT) λαμβάνοντας θέση γύρω από το μνημείο στη μέση της πλατείας.

Η νέα επιχείρηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των τραυματιών είναι μεγαλύτερος από 1.000 άτομα, ένα νούμερο που είναι διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την αντιπολίτευση η καθηγήτρια ιατρικής Όλγα Μπογκομόλετς, η οποία χαρακτήρισε «σοκαριστικό» τον ρυθμό με τον οποίο φθάνουν στα νοσοκομεία οι τραυματίες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα αναφέρει ότι ο αριθμός των τραυματιών δεν ξεπερνά τους 500, εκ των οποίων 300 είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Λίγο πριν από τις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης, η αστυνομία ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση διάλυσης της διαδήλωσης, χρησιμοποιώντας κανόνια και εκτοξευτήρες νερού, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 22.00 (τοπική ώρα) ο Oleg Tsarev, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, δεσμεύτηκε ότι θα καθαρίσει την πλατεία Ανεξαρτησίας μέσα σε μία ώρα.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα την έδρα του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, αφού επέδραμαν εναντίον του κτηρίου με βόμβες μολότοφ, λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κοντά στο κοινοβούλιο, όπου συζητείται η συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών. Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την πολιτική των Δυτικών για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

Πάντως, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για τρεις νεκρούς που σκοτώθηκαν από σφαίρες. «Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Χτυπήθηκαν από σφαίρες» δήλωσε ο Μούσι.

Βιτάλι Κλίτσκο: Να φύγουν τα γυναικόπαιδα από την πλατεία Ανεξαρτησίας

Ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από «τις γυναίκες και τα παιδιά» να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές Αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα. «Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας» είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αυτή πλατεία του Κιέβου. «Καλούμε τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση» πρόσθεσε.

Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δίκτυο Vkontakte.

Νωρίτερα σήμερα η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να εκκενώσουν ένα κτήριό του που έχουν καταλάβει.

Αυτές είναι οι πρώτες συγκρούσεις που σημειώνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα από το τέλος του Ιανουαρίου, οπότε τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα αναμένεται να εξετάσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των Δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία» επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα, και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση» προσθέτει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Έκκληση Γιανουκόβιτς να σταματήσει η αιματοχυσία

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των αιματηρών ταραχών στο Κίεβο έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια προφανή προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η οποία είναι στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε σε διάγγελμά του προς το έθνος ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να «μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους «δρόμους» και, όπως είπε, οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στον δρόμο (…) Πέρασαν αυτήν τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» τόνισε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.

«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ο Γιανουκόβιτς κατηγορεί την αντιπολίτευση για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβις κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα» πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».

«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως» τόνισε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς το έθνος.

«Χωρίς εντολή από τον λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες» δήλωσε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια» με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας».

Οι Ευρωπαίοι απειλούν – Οι Ρώσοι στέλνουν 1,5 δισ. ευρώ στον Γιανουκόβιτς

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είχε δηλώσει πολύ προβληματισμένη από την κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο.

«Είμαι πολύ προβληματισμένη από την ανησυχητική κλιμάκωση στο Κίεβο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Καταδικάζω κάθε χρήση βίας. Καλώ τις ουκρανικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κρίσης» τόνισε με νόημα.

Αξιωματούχοι τόσο της Ε.Ε. όσο και κρατών – μελών της καλούν σε αυτοσυγκράτηση, ενώ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα πρέπει να αποχωρήσει και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ενότητας. Μάλιστα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείουν να υπάρξουν και κυρώσεις στην Ουκρανία, εάν δεν σταματήσει η βία στη χώρα.

Η Ρωσία, από τη μεριά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χορηγήσει στην Ουκρανία μια νέα ένεση ρευστότητας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο να στηρίξει την οικονομία της χώρας και για να ενισχύσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εδώ και 12 εβδομάδες είναι αντιμέτωπος με τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Με την αντιπολίτευση, που έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμμάχων της, να πιέζει ασφυκτικά τον Γιανουκόβιτς για να επιτρέψει να σχηματιστεί μια ανεξάρτητη κυβέρνηση, το Κρεμλίνο είχε υπαινιχθεί ότι ένα συμφωνημένο δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα «πάγωνε», εκτός εάν εκείνος σχημάτιζε μία κυβέρνηση αποδεκτή για τη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την οργή των διαδηλωτών.

Εν όψει, ωστόσο, μιας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές για μια νέα κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα αγοράσει από την Ουκρανία κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ, ύψους 2 δισ. δολαρίων, έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ερωτηθείς για το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της καταβολής μιας νέας δόσης βοήθειας, ο υπουργός απάντησε, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης: «Αυτήν την εβδομάδα, (θα χορηγηθεί ένα ποσό που θα ανέρχεται σε) 2 δισεκατομμύρια δολάρια».

Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι τα χρήματα από τη Ρωσία αναμένεται να είναι διαθέσιμα σήμερα.

Η Μόσχα συνήψε μια συμφωνία τον Δεκέμβριο με το Κίεβο για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης, και έχει ήδη εκταμιεύσει 3 δισ., στα τέλη του Δεκέμβρη.

Η ένταση, ωστόσο, παραμένει στα ύψη, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ουκρανό πρόεδρο και τους συμμάχους του ότι καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις που θα τον οδηγήσουν να απεμπολήσει τις «δικτατορικές» εξουσίες του, όπως τις χαρακτηρίζουν.

«Οι πολίτες επιθυμούν την πλήρη επανεκκίνηση του συστήματος, αυτό είναι το κύριο» δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος, ένας εκ των τριών σημαντικότερων ηγετών της αντιπολίτευσης που ασκούν πιέσεις για την επιστροφή σε ένα παλιό Σύνταγμα που θα αφαιρέσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας από τον πρόεδρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης