Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ συνεργάστηκε με μία εταιρεία η οποία δραστηριοποιείτο στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές μονάδες και στις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή υπό τον Μάικλ Φλιν, πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σχολιάζει το CNN.

Ο Φλιν αποτελεί ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων κι επιχειρηματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του Μιούλερ δήλωσε ότι ο ειδικός ανακριτής συνεργάστηκε με την εταιρία IronBridge όταν ήταν συνεργάτης της νομικής εταιρίας WilmerHale. Παράλληλα, δήλωσε ότι η ενασχόληση του Μιούλερ με τις δραστηριότητες της IronBridge δεν περιελήφθη στην ειδική αναφορά που υποβάλλεται προς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη διαδικασία. Η λίστα που υπέβαλε ο Μιούλερ για τις νομικές υπηρεσίες που προσέφερε την προηγούμενη χρονιά περιελάμβανε εταιρίες όπως το Facebook, η Apple, η Sony Pictures και η National Football League.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η νομική συνεργασία που είχε ο Μιούλερ με την IronBridge αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων ή είναι ασύμβατη με την αρμοδιότητα που έχει για τη διεξαγωγή της έρευνας για τον Φλιν. «Η αναφορά που υποβάλλεται από τους νομικούς προς το υπουργείο Δικαιοσύνης τούς υποχρεώνει να δηλώσουν οποιαδήποτε συνεργασία είχαν και για την οποία πληρώθηκαν με ποσό που ξεπερνά τα 5.000 δολάρια, σε οποιοδήποτε ημερολογιακό έτος», δήλωσε ο Πίτερ Καρ, εκπρόσωπος του ειδικού ανακριτή. Το 2016, ενώ συνεργαζόταν με την Wilmer Hale, ο Μιούλερ διέθεσε λιγότερο από μισή ώρα για ένα νομικό θέμα της IronBridge το οποίο διαχειρίστηκε μαζί με έναν άλλο συνεργάτη της εταιρίας. Η ενασχόληση αυτή δεν εμπίπτει στην υποχρέωση δήλωσης της συνεργασίας”, τόνισε.
Δικηγόρος του Φλιν αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.

Η IronBridge είναι μία από τις εταιρίες παροχής συμβουλευτικού έργου που εργαζόταν για την επίτευξη επιχειρηματικής συμφωνίας με τη συμμετοχή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και της ρωσικής Rosatom για την κατασκευή πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον εκτελεστικό διευθυντή της IronBridge Μάικλ Χιούιτ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων, προκειμένου να διευκρινίσει εάν οι νομικές συμβουλές του Μιούλερ είχαν σχέση με το παραπάνω ενεργειακό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στο Κογκρέσο έστειλαν επιστολή στον Μιούλερ κατηγορώντας τον Φλιν ότι δεν γνωστοποίησε ένα ταξίδι που πραγματοποίησε προκειμένου να προωθήσει την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές μονάδες στη Σαουδική Αραβία. Οι Δημοκρατικοί υπονοούν ότι το ταξίδι ήταν παράνομο. Ο Μιούλερ δεν απάντησε στην επιστολή, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν από την έρευνα που διεξάγει διερευνάται και το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Φλιν στη Σαουδική Αραβία.

Ο δικηγόρος του Χιούιτ είχε στείλει επιστολή στους Δημοκρατικούς τον Ιούλιο δηλώνοντας ότι: «οι πελάτες μας δεν ήταν ενήμεροι για τις πληρωμές που έγιναν από τον όμιλο IronBridge Group Inc ή από την IP3 Corporation στο Μάικλ Φλιν».

Η IronBridge συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Χιούιτ, περίπου τη χρονική περίοδο που ο Μιούλερ απασχολήθηκε στην εταιρία. Υπάρχει προβληματισμός για το αν η νομική απασχόλησή του μπορεί να έρθει σε σύγκρουση ή να παρεμποδίσει την έρευνα που διεξάγει σχετικά με τον Φλιν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι επεξεργάστηκε τη δουλειά που έκανε ο Μιούλερ στην WilmerHale και δεν διαπίστωσε σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με τον διορισμό του ως ειδικού ανακριτή. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η IronBridge είχε περιληφθεί στην αναφορά προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μάικλ Φλιν, απόστρατος ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, είχε διοριστεί στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα αυτά λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ. Η αποπομπή του Φλιν έγινε επειδή είχε δώσει παραπλανητικές πληροφορίες στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς κι σε άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου για τις επικοινωνίες που είχε με τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ.

Ωστόσο, η έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ για τον Φλιν επικεντρώνεται στις δραστηριότητές του με εταιρίες κι άλλους φορείς που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση και τις οποίες, δεν έχει δημοσιοποιήσει. Ο Φλιν δήλωσε εκ των υστέρων ότι ήταν ξένος συνεργάτης, αναφορικά με τη δουλειά που έκανε για την τουρκική κυβέρνηση.

Αναφορικά με τα σχέδια που φέρεται να προωθούσε ο Φλιν για τη Μέση Ανατολή, η ενέργεια που θα παράγετο στα πυρηνικά εργοστάσια της Σαουδικής Αραβίας, θα εξάγετο σε οκτώ άλλες σουνιτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου αλλά και της Ιορδανίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, οι εμπλεκόμενες χώρες θα μπορούσαν ν’ αγοράσουν αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών άσκησε κυρώσεις κατά της Rosatom τον Σεπτέμβριο του 2015, για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας αναφορικά με πωλήσεις όπλων στο Ιράν, στη Συρία και στη Βόρεια Κορέα.

Το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές εξετάζουν τρεις επιτροπές έρευνας στο Κογκρέσο. Ο Μιούλερ είναι υπεύθυνος για την έρευνα που διεξάγει το FBI, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η έρευνα του Μιούλερ εστιάζεται στην απόδοση ποινικών ευθυνών στην περίπτωση που διαπιστωθεί διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης