Οι βουλευτές της Σομάλιλαντ υιοθέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοανακηρυχθείσας αυτής δημοκρατίας, νόμο που τιμωρεί τους βιαστές, ένα γεγονός που θεωρήθηκε «νίκη για τις γυναίκες» σε αυτή τη συντηρητική, μουσουλμανική περιοχή, όπως έγινε γνωστό από έναν βουλευτή.

«Ο νόμος αυτός είναι ο πιο χρήσιμος που έχει ψηφιστεί ποτέ στη Σομάλιλαντ», σχολίασε ο Μάχντι Μπούμπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας του ευαίσθητου θέματος χρειάστηκαν επτά χρόνια συζητήσεων προτού υιοθετηθεί τελικά η νομοθεσία χθες στη Χαργκέισα, πρωτεύουσα της Σομάλιλαντ που κήρυξε το 1991 την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Σομαλία και η οποία ξεχωρίζει από τη γειτονική χώρα για τη σταθερότητά της.

Σαράντα έξι από τους συνολικά 51 βουλευτές της κάτω βουλής ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο τώρα πρέπει να εγκριθεί από την άνω βουλή και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον πρόεδρο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

«Η τοπική παράδοση αντάμειβε τον βιαστή», υπογράμμισε ο Μπούμπα υπενθυμίζοντας ότι συχνά το θύμα του βιασμού αναγκαζόταν να παντρευτεί τον δράστη, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν από τους φυλάρχους και την οικογένειά του, που επιθυμούσε να αποφύγει τη δημόσια ταπείνωση και γνώριζε ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί άλλος σύζυγος για μια βιασμένη γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως με αυτή η νομοθεσία ο βιαστής θα τιμωρείται αυστηρά», με ποινές που θα φτάνουν έως και τα 30 χρόνια κάθειρξη, τόνισε ο βουλευτής.

Η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων της Σομάλιλαντ, η Χίντα Γκάντι, χαιρέτισε «τη νίκη για τις γυναίκες»: «Είναι πραγματικά ιστορική στιγμή και ελπίζω πραγματικά η άνω βουλή να υιοθετήσει (τη νομοθεσία) άμεσα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι νομικοί εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι: «Είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε διότι η νομοθεσία δεν έχει περάσει από την άνω βουλή και αυτή είναι πολύ πιο συντηρητική από την κάτω βουλή», σχολίασε ο Γκούλεντ Άχμεντ Τζάμα, που αναμένει νέες συζητήσεις στο άλλο σώμα του κοινοβουλίου.

Η Σομάλιλαντ, που βρίσκεται βόρεια της Σομαλίας, δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία άλλη χώρα και θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα μέλος της Σομαλίας.

Η Σομάλιλαντ εξέλεξε τον Νοέμβριο νέο πρόεδρο τον Μούσε Μπίχι. Οι περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοί της περιοχής αυτής, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στον κόλπο του Άντεν, ελπίζουν ότι αυτή η τρίτη δημοκρατική αλλαγή εξουσίας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της θα ενισχύσει τον αγώνα τους για διεθνή αναγνώριση.

Πρώην βρετανική Σομαλία, η Σομάλιλαντ ενσωματώθηκε στην πρώην ιταλική Σομαλία μετά την ανεξαρτησία της το 1960. Στη συνέχεια αποσχίστηκε το 1991 μετά την πτώση του δικτάτορα Σιάντ Μπάρε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης