Η αστυνομία στη Νότια Αφρική άνοιξε σήμερα πυρ με σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ κατά διαδηλωτών στην πόλη Μάικενγκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Νότιας Αφρικής, όπου αναμένεται στα μέσα της ημέρας ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα του λόγω των βίαιων διαδηλώσεων στην περιοχή αυτή, ενώ μετείχε σε σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο.

Οι αστυνομικοί απώθησαν κάνοντας χρήση σφαιρών καλυμμένων με καουτσούκ ορισμένες δεκάδες διαδηλωτές που είχαν απέναντί τους σε οδική αρτηρία στην πρωτεύουσα της Βορειοδυτικής Επαρχίας, σύμφωνα με εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το δίκτυο πληροφόρησης eNCA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Μάικενγκ γίνονται εδώ και μερικές ημέρες βίαιες διαδηλώσεις σε διαμαρτυρία για τη διαφθορά και την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών και ο πρόεδρος Ραμαφόζα διέκοψε χθες την επίσκεψή του στη Βρετανία, όπου μετείχε στην σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, για να επιστρέψει σήμερα στη χώρα του. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να επισκεφθεί την Μάικενγκ, την μεγάλη πόλη της Βορειοδυτικής Επαρχίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την περιφερειακή ηγεσία του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

«Για να παρακολουθήσει την κατάσταση στην Βορειοδυτική Επαρχία, ο πρόεδρος αποφάσισε να διακόψει τη συμμετοχή του στην σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, όπου ηγείτο της κυβερνητικής αντιπροσωπείας», ανακοίνωσε χθες το βράδυ η νοτιοαφρικανική προεδρία.

Ο Ραμαφόζα «απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του νόμου στην Βορειοδυτική Επαρχία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας. Ο ίδιος ζήτησε από τον πληθυσμό να εκφράσει τις διεκδικήσεις του «με ειρηνικά μέσα κι όχι με τη βία και την αναρχία», αξιώνοντας ταυτοχρόνως από την αστυνομία να δείξει “την μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση” στην άσκηση των καθηκόντων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές στην Βορειοδυτική Επαρχία αξιώνουν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Σούπρα Μαχουμαπέλο, που είναι μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά.

Ο υπουργός Αστυνομίας Μπέκι Σέλε μετέβη σήμερα το πρωί στην Μάικενγκ όπου είχε συνάντηση με διαδηλωτές, οι οποίοι κατήγγειλαν κυρίως την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, όπως και την βίαιη αντίδραση των δυνάμεων της αστυνομίας αυτή την εβδομάδα.

Από τότε που τελείωσε επισήμως το απαρτχάιντ το 1994, “τίποτε δεν άλλαξε για μας”, του εξήγησε ένας διαδηλωτής.

Συνολικά 23 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Βορειοδυτική Επαρχία από τότε που ξέσπασαν τα επεισόδια νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ενώ έχουν λεηλατηθεί καταστήματα και πυρποληθεί αυτοκίνητα, σύμφωνα με την αστυνομία η οποία έχει ζητήσει ενισχύσεις.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες, σύμφωνα με το δίκτυο πληροφόρησης eNCA, αλλά η αστυνομία δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία αυτή.

Ο Ραμαφόζα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φεβρουάριο τον Τζέικομπ Ζούμα, έχει βάλει προτεραιότητά του τον αγώνα κατά της διαφθοράς, την ώρα που ο προκάτοχός του στη θέση αυτή εμπλεκόταν σε πολλά σκάνδαλα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης