Η αυστηρή παρέμβαση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε τελικά αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που είχε υποσχεθεί: αντί να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά, ο πρόεδρος της Κύπρου αποφάσισε να τα βάλει σε φακέλους και να τα στείλει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε όσους άλλους θα ενημερώσει ο Έιντε.

Η ανατροπή προέκυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όταν όλοι ανέμεναν την ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου με παρουσίαση των πρακτικών της συνάντησης της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επικοινωνία με τον πρέσβη της Κύπρου στον ΟΗΕ, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει στον πρόεδρο την έκκλησή του να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών.

Η ενέργεια αυτή του Γκουτέρες είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει τις προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μέχρι χθες το πρωί επέμεινε πως τα πρακτικά θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ ήταν καταλυτική και ήγειρε την πλάστιγγα, καθώς ήταν πλέον εμφανές πως η δημοσιοποίηση των πρακτικών θα οδηγούσε σε αρνητικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν της αποφυγής μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον γ.γ. του ΟΗΕ επιμέτρησε και το ότι ο διαμεσολαβητής Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά την κατάθεση της έκθεσής του θα επιστρέψει στην Κύπρο για αποχαιρετιστήριες συναντήσεις.

Στη γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε να αναφέρει κάποια στοιχεία από τη συνάντηση με τον κ. Έιντε τη Δευτέρα, μέσα από τα οποία φαίνεται να δικαιώνεται ο ίδιος σ’ ό,τι αφορά στο επίμαχο θέμα των θέσεων της Τουρκίας.

Ο κ. Έιντε σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και ανακοινώνει πως μετά την κατάθεση της έκθεσής του θα επιστρέψει στις 3 Αυγούστου για συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα επανέλθει προκειμένου να αποχαιρετίσει τους δύο ηγέτες.

Χθες, ο Νορβηγός διαμεσολαβητής είχε συνάντηση με τους πρέσβεις των ξένων χωρών στην Κύπρο, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο

Ομόφωνη αναμένεται να είναι σήμερα η υιοθέτηση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) των Ηνωμένων Εθνών, του ψηφίσματος με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2018, η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στο τελικό σχέδιο του ψηφίσματος, το νέο στοιχείο είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί από τον γενικό γραμματέα «να διεξαγάγει μια στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης, επικεντρωμένη σε συμπεράσματα και συστάσεις για το πώς αυτή θα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τον βέλτιστο τρόπο, για την εφαρμογή της υφιστάμενης εντολής της, που θα βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρά τεκμηριωμένη εκτίμηση της επίπτωσης των δραστηριοτήτων της».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ- δεν επιρρίπτει ευθύνη σε κάποια πλευρά για την αποτυχημένη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, κρατάει «ίσες αποστάσεις» και για πρώτη φορά υιοθετεί αμερικανική πρόταση για «στρατηγική αναθεώρηση» όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Δύναμης στην Κύπρο, καλώντας παράλληλα τον γενικό γραμματέα να ετοιμάσει σχετική έκθεση σε τέσσερις μήνες, παρά το γεγονός ότι ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

Πληροφορίες από philenews.com, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης