Ο γνωστός αρχισύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπουλούτ Γιγίτ, προέβη για ακόμη μία φορά σε εμπρηστικές δηλώσεις για το Αιγαίο και τα Ίμια, που επικεντρώνονται στη φράση «θα σπάσουμε τα πόδια σε όποιον τολμήσει να πατήσει στα Ίμια».

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας και στην εκπομπή «Εκτίμηση της Επικαιρότητας», ο Γιγίτ Μπουλούτ επανέλαβε με τη γνωστή λαϊκιστική και συχνά χυδαία ρητορική που χρησιμοποιεί το δόγμα του Ερντογανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε χαρακτηριστικά: «Η γεωγραφία στην περιοχή μας δεν επιτρέπει σε κανέναν να τα βάλει με την Τουρκία. Αυτή η γεωγραφία ανήκει στο τουρκικό έθνος και στους πιστούς του Ισλάμ. Ας το καταλάβουν όλοι οι ιμπεριαλιστές. Αυτοί που δεν θα μπορέσουν να λυγίσουν το χέρι στη συνέχεια θα το φιλήσουν και θα γίνουν φίλοι μας».

Ο Γιγίτ Μπουλούτ είναι κλασικό παράδειγμα θεσμικού προπαγανδιστή σε αυταρχικά καθεστώτα τύπου Ερντογάν. Ο ρόλος του ως αρχισυμβούλου του Προέδρου της Τουρκίας είναι να «καθαρίζει» δημόσια, όταν το σύστημα το κρίνει απαραίτητο. Σε μία έντονα τουρκική λαϊκή γλώσσα που χαϊδεύει τα αφτιά των πολιτών της Ανατολίας, με λεξιλόγιο συχνά χυδαίο για τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, φανταστικούς ή υπαρκτούς, που κατά κανόνα «απειλούν την Τουρκία» ο Μπουλούτ ενσαρκώνει την ακραία έκφραση του ισλαμιστικού-εθνικιστικού καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε απόλυτα αμέσως μετά το περίεργο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Μπουλούτ είπε πως «με τους Έλληνες είμαστε φίλοι και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά», αλλά στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «όσους αξιωματούχους υπουργούς ή και τον πρωθυπουργό που θα τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στα Ίμια (Kardak τουρκιστί)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα τους σπάσουμε τα πόδια» ήταν η έκφρασή του, την οποία έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές για τους Κούρδους του PKK, για τους Κούρδους της Συρίας, για τους Κούρδους γενικότερα, για τους Γκιουλενιστές, τους κακούς Ευρωπαίους αλλά και τους κακούς Ρώσους στο παρελθόν, μέχρι να τα βρει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Πούτιν.

Γενικώς ο Μπουλούτ αρέσκεται στο να «σπάει τα πόδια» σε όσους καταφέρονται κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Είναι ο άνθρωπος του προέδρου για όλες τις βρόμικες δουλειές, συμπεριλαμβανομένων και των σκανδάλων υπεξαίρεσης, των αποκαλύψεων από τα Panama Papers και τα Paradise Papers, για τις offshore της οικογένειας Ερντογάν, του Γιλντιρίμ κι άλλων ανώτερων αξιωματούχων της Άγκυρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης