Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, 79χρονος Δαλάι Λάμα δήλωσε πως καταλαβαίνει ότι θα είναι ο τελευταίος που θα διατηρήσει τον τίτλο αυτόν.

Όπως δήλωσε όμως στο BBC, θα ήταν καλύτερα, η παράδοση αιώνων να τερματισθεί «σε μια στιγμή μεγάλης δημοτικότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ακόμη, πως η Βρετανία έχει τηρήσει πολύ «μαλακή στάση» απέναντι στην Κίνα για την εξέγερση των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, για οικονομικούς λόγους.

Στην πολιτική παρέμβασή του υποστήριξε πως η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει την δημοκρατία στην Κίνα.

Ο Δαλάι Λάμα είχε καταφύγει στην Ινδία, το 1959, όταν τα κινεζικά στρατεύματα είχαν καταστείλει απόπειρα εξέγερσης στο Θιβέτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το Πεκίνο ο κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης Δαλάι Λάμα είναι «αποσχιστής», αν και τον τελευταίο καιρό είναι από εκείνους που καλούν να ακολουθηθεί η «μέση οδός» με την Κίνα, επιζητώντας αυτονομία και όχι ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Πάντως παραδέχεται πως σήμερα «μάλλον δεν υπάρχει διάδοχός του».

Ένα νέο παιδί είχε χρισθεί «Panchen Lama» (διάδοχος) το 1995, αλλά η Κίνα είχε ανακοινώσει πως θα ορίσει εκείνη τον υποψήφιο διάδοχο. Η επιλογή που είχε κάνει ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα, ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται σήμερα.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης