Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα επισκεφθεί την Τουρκία για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ο Τζον Κέρι, θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Απριλίου με τούρκους αξιωματούχους και τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επίσης, ανακοινώθηκε ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί την τουρκία, στις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες του ρώσου υπουργού με τους Τούρκους αξιωματούχους θα επικεντρωθούν στην συριακή κρίση. Η επίσκεψη Λαβρόφ, ακολουθεί την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Νταβούτογλου και Κέρι θα συζητήσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Τουρκία για τη συμφιλίωση ανάμεσα στην Al-Fatah και την Hamas, που έχει ξεκινήσει ο τούρκος υπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στην Παλαιστίνη. Επίσης θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετσέπ Νταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, που προγραμματίζεται να γίνει στα μέσα Μαΐου.

Το κυπριακό
Η διαμάχη για την Κύπρο, θα είναι ένα ακόμα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την αμερικανο-τουρκική συνάντηση των υπ. Εξ. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της «Χουριέτ», «η Τουρκία επιδιώκει την αναβίωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Το θέμα ήδη έχει εξεταστεί σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών».

«Υπάρχει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό ζήτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: Hürriyet Daily News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης