Παρά τις προσδοκίες από αμερικανικά Μέσα, τουρκικό δικαστήριο απέκρουσε την προσφυγή του ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον από τη Βόρεια Καρολίνα, και παρέπεμψε την συνέχιση της δίκης στις 12 Οκτωβρίουμε την κατηγορία της κατασκοπίας και τρομοκρατίας, δυσκολεύοντας τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 50χρονος Μπράνσον, αρνείται τις κατηγορίες (για διασυνδέσεις με «τρομοκρατική» κουρδική οργάνωση, κατασκοπία και διασυνδέσεις με τον ιμάμη Γκιουλέν) και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο καταδίκης του ακόμη και σε 35 χρόνια κάθειρξη.

«Είμαι αθώος και απορρίπτω όλες αυτές τις κατηγορίες», δηλώνει ο Μπράνσον, προσθέτοντας ότι «βρίσκομαι εδώ για να υποφέρω στο όνομα του Ιησού».

Ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης, ο Murat Camdan, που δηλώνει πως εκχριστιανίσθηκε προ δεκαετίας και γνωρίζει τον Μπράνσον προσωπικά, υποστηρίζει πως η κατηγορία για διασυνδέσεις του κατηγορούμενου με το ΡΚΚ διαμορφώθηκαν επειδή προσπάθησε να εκχριστιανίσει μέλη κουρδικών οργανώσεων, στην εκκλησία της Σμύρνης, που είχε δημιουργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτελεί γεγονός ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του Μπράνσον, αποτελεί ομηρία, μια και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δηλώσει από τον Ιούλιο του 2016: «Δώστε μας τον ιμάμη Fethullah Gulen που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβένια, κι εμείς έχουμε τον πάστορα και θα προσπαθήσουμε να σας τον δώσουμε».

Η Kristina Arriaga, αντιπρόεδρος της αμερικανικής επιτροπής στην διεθνή οργάνωση Θρησκευτικών Ελευθεριών, αποκαλει την όλη δικαστική διαδικασία «κοροϊδία της Δικαιοσύνης» και καλεί τις ΗΠΑ ν συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις, ακόμη και να επιβάλλουν αντίποινα εναντίον όσων τούρκων αξιωματούχων έχουν εμπλοκή στην υπόθεση» ώσπου να απελευθερωθεί ο Μπράνσον.

Άλλοι επίσης υποστηρίζουν πως η Τουρκία επιδιώκει να παραγραφεί το αμερικανικό πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων που έχει επιβληθεί από το Κογκρέσο, για τις οικονομικές σχέσεις της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank με το Ιράν παραμερίζοντας τον οικονομικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης