Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη σήμερα τον ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βενεζουέλας έπειτα από μια εκλογική διαδικασία την οποία επέκρινε έντονα η διεθνής κοινότητα.
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μαδούρο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε και είναι μετά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ένας από τους λίγους ηγέτες χωρών με σημαντικό ρόλο στη διεθνή κοινότητα που συγχαίρουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο Σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη την Κυριακή με ποσοστό 68% των ψήφων. Ωστόσο, η αποχή στις εκλογές έφτασε το 54%, ενώ η αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε την εκλογική διαδικασία καταγγέλλοντας «απάτη».
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ε.Ε. και περίπου 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν δηλώσει πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.
Επίσης, όταν αυτό ανακοινώθηκε χαρακτηρίστηκε «φάρσα» από τους Αμερικανούς και απορρίφθηκε και από την Ομάδα της Λίμας, μια συμμαχία 14 χωρών της Αμερικής και της Καραϊβικής στην οποία περιλαμβάνονται η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κολομβία και το Μεξικό. Αυτοί ανακάλεσαν ήδη από τη Δευτέρα τους πρέσβεις τους στη Βενεζουέλα.
Ο Μαδούρο ανακοίνωσε χθες την απέλαση του Αμερικανού επιτετραμμένου στο Καράκας, την πιο υψηλόβαθμη διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ, μετά την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον την επομένη της επανεκλογής του.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία τον Οκτώβριο, ο Μαδούρο μίλησε για το κοινό όραμα που έχουν η Βενεζουέλα και η Τουρκία για έναν «διαφορετικό κόσμο», έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης