Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλός του, θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σήμερα, ξεκινώντας μια νέα προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή.

Ο 36χρονος επιχειρηματίας του τομέα των ακινήτων που διαθέτει πολύ λίγη διπλωματική εμπειρία έφτασε νωρίς σήμερα στο Ισραήλ και θα παραμείνει στην περιοχή για 20 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου για τις πρώτες επίσημες συνομιλίες τους με θέμα την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να συναντηθεί με τον Αμπάς μετά το Ιφτάρ, το βραδινό γεύμα που σπάει τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το ταξίδι αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος και όχι να ξεκινήσει μια νέα φάση στην ειρηνευτική διαδικασία, εξηγώντας ότι ο Κούσνερ και ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τραμπ για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είναι πιθανό να επιστρέψουν πολλές φορές στην περιοχή.

Ο Γκρίνμπλατ έφτασε στο Ισραήλ τη Δευτέρα για προκαταρκτικές συνομιλίες τόσο στην Ιερουσαλήμ όσο και στη Ραμάλα και θα παραμείνει μετά την αναχώρηση του Κούσνερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων «την απόλυτη συμφωνία» και την έχει αναγάγει σε προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε την προεδρία: Έχει δεχθεί τόσο τον Νετανιάχου όσο και τον Αμπάς στον Λευκό Οίκο, ενώ έχει επισκεφθεί και την περιοχή.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρη η προσέγγιση που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Τραμπ, μέσω του Κούσνερ και του Γκρίνμπλατ, για την επίλυση μιας από τις πιο μακροχρόνιες διαμάχες παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης